Reportage

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Typ i begreppets vidare mening; att man rapporterade om missförhållanden till allmänheten. Lite upplysning och gräv...) Studenter, joruanlister och annat löst folk reser land och rike runt för att undersöka den arbetande klassens livsvillkor i slutet av 60-talet till början av 70-talet. Verkar finnas många syften med dessa studier. Synliggöra "missförhållanden", visa att klassamhället finns kvar trots alla fina ord från sossarna, göra sig till språkrör för de förtryckta, medvetandegöra mm. Vänsterism för det mesta.... rapportböcker är huvudgenren där de absolut flesta alstren återfinns.

Det kanske är större en begreppet "reportage"? Eller det är inflätat i o kommer samtidigt som Gräv där du står (tex Sven Lindqvists bok) holabalot verkar ju komma i samma veva eller iaf i dess kölvatten.... Även den dära Rapport från en skurhink tangerar ju denna kategori. Trots att det är en arbetare själv som skrivit den.

Sverige är kanske lite efterblivet? Undrar om inte Günter Wallraff inspirerat mycket... Göran Palm tar jobb på LM Eriksson o sen skriver en bok om det.

Vänstern finns iaf där hela tiden... Försöker förstå arbetarklassen (hur fan nu det ska gå till). Försöker köra sina klor ner i arbetarklassen. Försöker representera arbetarklassen. Försöker aktivera arbetarklassen för sina syften... Runkar arbetarklass!


Hermanson, Jean och Isaksson, Folke: Nere på verkstadsgolvet: en bok om metallarbetare. Ett välgjort reportage om arbetarna i verkstadsindustrin.

Lidman, Sara: Gruva. Intervju reportage med de LKAB gruvarbetare som en kort senare skulle gå ut i en av sveriges mest uppmärksammade strejker. 1968

Ohrlander, Kajsa: Kvinnor som slavar. En undersökning av arbetarkvinnans situation i 60-talets sverige. 1970

Rundberg, Arvid: En svensk arbetares memoarer. Berättelser från ett liv som arbetare och partikommunist. 1973


  • Sture källberg har ju skrivit en rapport bok
  • Jan myrdal sket ur sig en om kina.
  • Har för mig att det finns en om algeriet åsså.

http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200405/17/1000214873_TT/1000214873_TT.dbp.asp

http://www.gleerups.se/texterochtankar/online1900/dokumentarer.htm

http://www.wendela.se/system/wendela/Vad%C3%A4r%20ett%20socialreportage.htm