Ohrlander, Kajsa: Kvinnor som slavar

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Är stressande ackordsarbete på fabriksgolv och själsdödande kontorsarbete liktydigt med kvinnans frigörelse?"
Kajsa Ohrlander har rest runt i sverige och undersökt några svenska kvinnors situation. Boken är en sammanställning av intervjuer med arbetarkvinnor som berättar om sina liv. Författaren har försökt skildra så olika delar som möjligt av landet.

Luleå är en stad av arbetslöshet och avfolkning. Sådana förhållanden drabbar alltid kvinnor i lönearbetarpostion hårdast. Det är först och främst kvinnor som får stå utan arbete. De få jobb som går att få är oftast slitig städning till låga löner.

Höganäs i Skåne är en industristad. Till skåne flyttades (slutet av 60-talet) folk från Norrland för att fylla företagens törst på ny arbetskraft. Vi får träffa kvinnorna på korsettfabriken och deras ackorshetsade tilvaro.

Sunbyberg får representera Stockholmsområdet. Platsen som drar till sig folk från glesbygden med sitt pulserande storstadsliv och många jobbtillfällen. Marabou jobbar ständigt för att fylla de upp platserna vid löpande bandet. 60% av arbetsstyrkan sticker varje år. De flesta före sitt första år. Finskor och norrläningar lockas in till fabriken med garanterad bostad och ganska höga löner.

Intervjuoffren är framfiskade utan något system. Fast tanken från författarens sida var att inte ha med några "extremfall". De skulle vara "normala". Även tjästemän, chefer och fackpampar intervjuvas. För det mesta är de män. Boken är en bra undersökning som ger en liten inblick i dåtidens sverige och de arbetande kvinnornas vardag. En liten tårtskiva av verkligheten. Intervjuerna blandas med små dikter och okväden om klassamhället vilket ger ett bra flyt.

Boken var en del i Rapportboks vågen som sköjde över landet vid den här tiden. Och ja hon är någon form av vänsterist som vill föra de stackars kvinnornas talan. Det skriver hon själv ut.