Günter Wallraff

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Wallraff gunter.gif

Günter Wallraff (1942) har varit viktig som inspiratör för journalister och dokumentärförfattare världen över. Genom sin ovanliga metod – att uppträda under falsk identitet under långa perioder – har Wallraff kunnat studera sidor av verkligheten som andra samhällskritiska journalister inte kommit i närheten av. Som turken Ali tog han i mitten av 1980-talet anställning i den tyska metallindustrin och skrev sedan Längst därnere (1985) om de vidriga förhållanden som gästarbetarna tvingades leva under. Lika uppmärksammad blev Reporter hos Springer (1978), en reportagebok om den tyska skandalpressens arbetssätt som Wallraff lärt känna inifrån som reportern Hans Esser.

Sammanlagt ett trettiotal gånger har Wallraff gett sig ut på spaning förklädd till någon annan. Hans verk har inte bara gjort honom till hjälte bland grävande journalister; han har också fått uppleva att det finns sanningar som är så obehagliga att säkerhetspolis, rättsväsen och mediemoguler är beredda att gå mycket långt för att hålla dem dolda. "Jag tror inte att det har gått ett år utan processer", har han sagt i en intervju. Idag, när hans metod är allmänt känd, arbetar han mer som öppen förkämpe för mänskliga rättigheter än som förklädd skribent.

På svenska finns flera av Wallraffs "icke önskvärda reportage" utgivna. Tyvärr ser man idag ofta att begreppet "wallraffa" används på ett felaktigt sätt. Det är inte synonymt med undersökande journalistik i allmänhet utan ska användas om just den typ av rollspel i sanningens tjänst som Günter Wallraff utvecklat.

Det brukar lipas över att Walraff inte använder sig av "gentlemannamässiga" metoder, hans brist på "fair play" som journalist, att han inte håller sig till "spelreglerna". Han svarar med att "'fair play' är ett begrepp som den engelska överklassen har hittat på för sportsammanhang. Och det är aldrig arbetarklassen som klagar. Den brukar inte vara utsatt för vare sig 'fari play eller 'gentlemen'. Vem tjänar på spelreglerna?"