Latinamerika

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Latinamerika.gif
Latinamerika bildas av de delar av de amerikanska kontinenterna som Spanien och Portugal erövrade och gjorde till kolonier under 1500 - 1600 -talet. Området sträcker sig från dagens Mexiko genom Centralamerika och de karibiska öarna ner till Sydamerikas sydspets. Det som är dagens Brasilien tillhörde Portugal och resten Spanien. De nya härskarna tvingade självklart på de nya undersåtarna sina två språk. I hela området talas alltså från och med den här tiden latinska språk vilket gav regionen dess namn.

Skall man förstå Latinamerikas historia är det bäst titta lite närmare på iberiska halvöns utveckling. Morer, statsbildningar, europas första nationalstater, muslimska vetenskaper o handel. övriga europa i stagnation. Ackumulation av handelskapital.

De första kolonisatörerna

Huvudartikel: Kolonialmakterna i Latinamerika

Först på plats var spanjorerna med Colombus i spetsen. Under 1490-talet landstiger man på de karibiska öarna och gör strandhugg utmed hela centralamerika och karibiska kusten. Plundrar och rövar och "upptäcker". Portugal kommer 10 år senare och landstiger utmed det som idag är Brasiliens kust. De både stormakterna delar upp "den nya världen" mellan sig för att inte spilla tid på onödig konkurrens. De har dock lite olika inställning till sina nyvunna landområden.

Portugal var först och främst ett handelsimperium. Deras makt låg i en stor avancerad handelsflotta, stabila ekonomiska institutioner och kontroll av handelsrutterna. Där de drog fram så etablerade de för det mesta bara befästa handelsbaser. Att erövra land var mycket kostsamt och riskfyllt. De flesta riken utmed Afrikas, Mellanösterns och Asiens kuster var dessutom på samma utvecklingsnivå som portugiserna. De hade kunnat köra ut dem med våld. Vid den här tiden fokuserar Portugiserna fullt ut på att bräcka arabernas monopol på den lukrativa handeln med fjärran östern. De når Indiens kust redan på 1480-talet och utvidgar därifrån sitt handelsimperium. Dessutom så inbringar de handelsstationer de bildat på vägen dit enorma vinster. De afrikanska rikena har en massa varor som är eftertraktade i Europa och som inbringade höga vinster. Portugiserna tjänade även en massa på handel de upprättade mellan olika rikena i dess handelsimperium. Det var alltså inte enbart skeppande till och från Europa det gällde. Med alla rikedomar som Portugals nya handelsherravälde inbringar så ter sig alltså Brasilien som fattigt o futtigt. Inga större städer eller statsbildningar intresserade av handel. Mest nomadiska eller halvnomadiska folk. Det enda av större intresse var det röda färgämne som kunde utvinnas ur bresiljeträdet. Handeln kom att ge området sitt namn. Några få bosättningar och handelsstationer upprättas utmed kusten. Men ingen seriös erövring inleds vid den här tiden och portugiserna bedriver enbart handel med ursprungsbefolkningen.

Spanska trupper i strid med Aztekernas krigare i huvudstaden Tenochtitlan
Spanien däremot ger sig omgående på att lägga de nya områdena under sig. Där man landstiger så plundras och förslavas omgående ursprungsbefolkningen. Ska vi vara korrekta så är förslava lite missvisande. De flesta indianer bar redan härskare och imperium på sina axlar. Det blev bara nya herrar vid rodret. Expeditionerna är iaf för det mesta handelsäventyr med mål att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är rika handelskapitalister som vill bli ännu rikare och lägga beslag på mer land. Conquistadorer kallades de och deras krigare. De vart villigt påhejade av kronan och kyrkan som såg möjligheter till att utsträcka sin makt ytterligare. Under 1520-30-talet etableras de första stora permanenta kolonierna och regionens mäktigaste statsbildning; Aztekriket, tvingas på knä. Med en blandning av nya sjukdomar, allianser med Aztekernas fiender och vapenteknologisk överlägsenhet tar spanjorerna hem segern. Spanjorerna förstör inte den gamla statsmakten utan hugger bara av dess huvud för att själva ta över strukturen. Aztekernas imperium var nämligen precis lika avancerat som spanjorernas dock utan krut, järn och hästar. Många ädlingar och härskare från de besegrade fick helt enkelt fortsätta med sitt härskande fast nu underställda den spanska kronan.

--- Kanske koppa in det här med de tre olika kolonisatör typerna från Colombia posten?


1570 - Franska skepp siktas utmed brasiliens kust = Portugiska kronan blir orolig och börjar på alvar kolonisera området för att hålla fransoserna borta. Adminstratörer, soldater och bosättare skeppas över. Området delas upp i olika adminstrativa områden... Skövlar, sår och upprättar plantager (sockerrör). Sockret var lätt att transportera, odla och gav stora vinster vid försäljning i Europa. En plantagegröda som krävde stora kapital- och arbetsinsatser. De portugisiska nybyggarna ville dock inte slita på plantagen för en spottstyver. Inte heller indianerna var lätta att sätta i arbetet. De stred, gjorde uppror eller flydde inåt landet när Portugiserna försökte förslava dem. Dessutom dog de som flugor av de europeiska sjukdomarna.

Kolonialväldet

Ingående skildring av kolonialväldet.. Ekonomin unt so weiter...

(det är bara ett område med tre länder i norra sydamerika som inte tillhörde de två nationerna och inte har spanska eller portugiska som språk. Suriname tillhörde nederländerna, Franska Guiana tillhörde Frankrike och Guyana var från början en brittisk koloni.)


Konkurrens och fall

Nya kolonialmakter och industrikapialismens genombrott


Självständighet och Neokolonialism

Litteratur