Chasteen, John Charles: Latinamerikas historia

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Chasteen-latinamerikas.jpg
Latinamerikas historia (Born in blood and fire. A Concise History of Latin America) av John Charles Chasteen gavs för första gången ut 2001. Den engelska originaltiteln säger, till skillnad ifrån den svenska, precis vad boken handlar om. Chasteens historieskrivning har fokus på erövring och kolonisering av Latinamerika. På konflikter mellan folk och klasser. Mellan vinnare och förlorare. Rika och fattiga. Erövrare och erövrade. Herrar och slavar. Historien målas med hjälp av etnicetet, kön och kultur. Han utgår ifrån de gemensamma ursprunget ur den iberiska kolonialiseringen och de gemensamma drag som regionen utvecklats sedan dess och landar i 1990-talets "Neoliberala" era.

Han erkänner att det är omöjligt att på så liten plats teckna en hel regions historia. Han är ärlig med att han letar efter det gemensamma och fokuserar på de viktigaste regionerna under respektive epok. För att visa på hur komplex verkligheten är så tar han även med motsägelser och olikheter mot de gemensamma drag han tecknar. Varje kapitel avslutas med "motströmningar" där uppror, det motsträviga och folkliga missnöjesyttringar eller egenheter i strid med den härskande ordningen får lite extra belysning.

Chasteens historia är väldigt välskriven och flyter på mycket bra. Lite skönt populärt hållen med halvpoetiska kapitelrubriker. Det är inget snack om saken; han är på de fattigas och förtrycktas sida och trots att han känns lite vänsteristisk (småglada tillrop angående vänsterregeringar och rörelser) så ser han den röda nationalismen för vad den är. Istället för att gå ner sig helt i konstlade verklighetsfrånvända upptsällningar mellan socialism och kapitalism eller vänster och höger så ser han olika typer av nationalism. Historiskt specifika byggda av en mängd olika intressen och konflikter.

Tyvärr så är det inte någon bok om de små människorna eller upproret. Det är härskare och slavar som tar plats på scenen. Vist, flera olika uppror och konflikterna mellan olika klasser finns ständigt med där. Men det är mest i stort och för att belysa hur staterna, härskarklasserna, ekonomin, kapitalackumulationen eller ideologierna utvecklats. Sista delen av boken som tar upp de senaste 10 åren är också ganska blodfattig.

Vill man ha sig en grym introduktion till kolonialismen, kapitalismens uppståndelse och den moderna imperialismen så är den helt rätt.

  • Här hittar du ett utdrag ur boken.