Fridegård, Jan: Mot öster - soldat!

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Motöstersoldat.jpg
Historisk roman av Jan Fridegård. Boken utspelar sig under svensk-ryska kriget 1808-09 och berättelsen följer den unge lantvärnssoldaten Johan Malm (som en gång ville bli soldat och hjälte), hans hemmavarande, ensamstående, mor Margareta och morfadern, tillika bonden, Eric Hansson. Berättelsen hoppar mellan livet som soldat och livet hemma vid gården. Soldaten möter krigets meningslöshet - de militära hierarkierna, disciplin, spöstraff, usla kläder, kyla, kass mat och hotet av att stupa för en rysskula eller kosacksabel. Johan Malm tvingas se kamrater stupa och blod jutas - och fienden, den är både ryss och befäl. På bondgården går livet långsammare men, förutom traktens söner, kräver krigsmakten in både pengar och djur. När utsugningen ökar samtidigt som arbetsföra män och pojkar tvingas till döden i kriget (eller på vägen dit...) säger det sig självt att livet blir hårdare.

Bokens huvudpersoner reflekterar allt eftersom över samhällsordningen och sina egna liv. Eric Hanson delar solidariskt med sig till fattiga grannar och kryper inte för herrar, vare sig med ord eller åtbörder. Han står för stolt för sorts sunt förnuft, rättvisa och frihet. Margareta stretar på gården, funderar över livet och sönerna, minns sönernas riktiga far, den landsflyktige polacken, och deras två officiella fäder (soldat Malm och Krut). Och Johan Malm lär sig vad krig är och att där inte finns några hjältar.

Boken tar itu med en liten bit av den svenska historien, Storsveriges dödsryckningar i död och lidande. Föraktet för kriget, klassamhället och auktoriteten går som en en tråd genom berättelsen. Kamratskap, kärlek, det ärliga arbetet och naturen ställs som dess motpol. "Hellre bönder och fred än soldater och krig" som morfadern Erik Hansson säger.

Boken är tredje boken i Jan Fridegårds soldatserie. De övriga är Svensk soldat, Soldathustrun, Soldatens kärlek och Hemkomsten.