Fridegård, Jan: Hemkomsten

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridegard jan-hemkomsten.gif

Historisk roman av Jan Fridegård. Hemkomsten är femte delen i författarens soldatserie och utspelar sig under Napoleon-kriget 1814. Berättelsen följer soldaten Johan From (i de tidigare böckerna i serien har han hetat Malm men fick heta From när han blev rote-soldat) ner genom slagfälten i Europa. Svenskarna hålls i periferin men får ändå se massslakten på nära håll. Tusentals tyskar, fransmän, ryssar och engelsmän stryker med. Liken bildar broar över floder, byar brinner och grödor trampas ned. Soldaterna svälter, fryser och dör. Herrarna konspirerar, tyska städer med kamratliga invånare lämnas av taktiska själ till fienden (fransmännens) plundring och våldtäkt. När Napoleon är krossad vänds den svenska armén mot danskar och norrmän..

Johan färdas genom Europa och ser att folken - tyskar, fransmän, svenskar, ryssar, polacker osv - har mer gemensamt än vad som skiljer dem. Kriget är av ondo för dem alla och "Fred och bönder är bättre än krig och soldater".

På hemmaplan väntar bland andra Johans hustru Cajsa-Lena, hans åldrige auktoritetsföraktande morfar - bonden Eric Hansson, hans nyblivit kristna moder Margareta och morfaderns frilla Sara. Margareta går från att vara småsint och butter (genom ett hårt liv, som ensam mor med en omöjlig kärlek till en landsflyktig polack) till att genom kristendomen bli mild och varm - det motsatta hade ju varit naturligare.. Eric Hansson är rakryggad, rättvis och solidarisk med sina sockenkamrater men kan rappa sin dotter och tycka att kvinnan ska hålla käft i huset (samtidigt som hans stora kärlek just var en fri och otyglad kvinna). Sara står till tjänst utan att knyssla, sörjer sina i kriget förlorade söner men bär på en strävsam stolthet av att klara sig själv. Cajsa-Lena är i berättelsen väntande mor och hustru, het och praktiskt, inte så mycket mer.

De övriga böckerna i soldatserien är Mot öster - soldat!, Svensk soldat, Soldathustrun och Soldatens kärlek.