Fridegård, Jan: Soldathustrun

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridagard jan-soldathustrun.jpg

Soldathustrun av Jan Fridegård och den fristånde fortsättningen till Svensk soldat. Åren går, Johan Malm dog av militarismens sviter, polacken kommer åter och en natt och ytterliggare ett barn blev till. På grund av moderns kristna moral tvingades Margareta ta tjänst hemma hos en ensamstående soldat, en kväll efter freden har han med en nyhemkommen kamrat och kvällen slutar i våldtäkt. Margaretas far skipar lite rättvisa med nävarna och Margareta flyttar hem. Efter flera turer och med omgivningens dömmande ögon på sig väljer hon att gifta sig med den våldtagande soldaten som tror att polackens andra barn är hans.

Barnen växer upp, de rika pinar de fattiga under kristendomens ok och ett nytt krig kommer. Boken ar full av kalla människor men hoppen ligger bland de som står upp for varandra. Huvudfigurer förutom Margareta är hennes far (Erik Hanson), stark som en oxe, kungahatare, i det närmast ateist och solidarisk mot de sina, by häxan Ulla som hjälper sjuka med örter och jagas av kyrka o myndighet för detta, soldatänkan som socknen i sin 'godhet' skuffar från hus till hus efter allmosor tills hon slutar lycklig som inneboende älskare och kamrat hemma hos Erik Hanson.

Genomgående tema i boken ar dubbel kärlek som något fint. Margaretas till både polacken och Johan Malm, som hon i tanken kallar mina barns fader, och Erik Hansons först bittra kärlek till sin fru men sedan till både byhäxan Ulla och soldatänkan. Det är såklart inga öppna brått mot tvåsamheten (även om såklart byggden skvallrar) men i tanke och attityd.