Fridegård, Jan: Svensk soldat

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridagard jan-svensk-soldat.jpg

Svensk soldat är en roman av Jan Fridegård. Boken utspelar sig på den uppländska landsbyggd år 1790 och kretsar kring bonddottern Margareta (författarens farfarsfarmor) och hennes kärlek till två man.

Margareta blir först tagen med våld, men sedan med passion förförd av en polsk flykting i byggden, resultatet blir ett barn och möjlig ruin for bonddottern. Samtidigt har hon nåt på gång med den respekterade bondsonen och soldaten Johan Malm. När Johan blir inkallad till kriget väljer hon att säga att han är far till barnet. På andra sidan Östersjon kan han ju verken saga bu eller bä. Modern svarar med hårda bibelord medan fadern och svärföräldrarna ser fram emot barnbarnet och försoker hjälpa på alla sätt. Fostret växer, Johan kommer hem sjuk och döende från kriget och polacken flyr till skogs for att komma undan inkallelseorder.

Ett drama om kärlek, moral, religionens grepp (och plåga) liksom krigets meningslöshet och fattigdomens bojor. Som vanligt i Jan Fridegårds böcker finns inte rätt och fel och människor är just människor. Finns en fristående uppföljare under titeln Soldathustrun.