Elmqvist, Annika & Rydberg, Pål: Farliga tankar om demokrati och människovärde

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Elmqvist annika rydberg pal-farliga tankar.gif

Farliga tankar om demokrati och människovärde är en tecknad historiebok av författarduon Annika Elmqvist & Pål Rydberg. Den är lite av en uppföljning och komplement till Historieboken och Sveriges historia.

I den här boken fokuserar författarna hur olika rättigheter och friheter i vårat samhälle inte är något som ges som en skänk ifrån ovan utan något folk kämpat sig till i hårda strider med överheten. De gör olika nedslag i historien för att illustrera detta. Stora daldansen, frikyrkorörelsen, Upproret i Jönköping 1855 och sundsvallsstrejken är några kända exempel som tas upp. De tar även upp splittringen inom sossarna som leder till nytt kommunistparti och sovjets försök att styra detta (en kritik av kommunismen mao) och avslutar boken med att påpeka att det inte finns någon demokrati på arbetsplatserna där vi tillbringar en stor del av våra liv. Taylorismen och den vilda strejken vid LKAB får illustrera detta. Sen tar boken abrubt slut.

Boken känns inte lika klockren som de tidigare, lite sossigare, men trots allt bättre än det mesta vi erbjuds i historieväg i det här jävla landet ;)

Se även