Roselius, Aapo: I bödlarnas fotspår

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Roselius aapo-i bodlarnas fotspar.jpg

I bödlarnas fotspår är en genomgång av den vita terrorn i det finska klasskriget. Historieforskaren Aapo Roselius försöker reda ut hur många som deltog i och bar ansvar för terrorn. Men även vilken social dynamik som drev den framåt. Det första lyckas han bra med att kartlägga medan den sociala dynamiken i terrorn för det mesta går honom förbi i sina försök att vara en god akademiker.

Efter en halvdassig genomgång av bakgrunden till kriget kommer författaren in på intressant mark där han har rejält på fötterna. Det pratas om Svinhufvuds amnestiförordning, hur terrorn systematiseras i den vita armén, hur anmälningar mot vita behandlas (dvs inte alls) och hur arbetarrörelsen försker kartlägga terrorn (bla genom "terrorstatistiken"). Han gör också en djupdykning skriftliga minnesskildringar av terrorn från både vita och röda. Det här med minnestradition är författarens specialitet tydligen. Vilket gör att han har en del viktiga poänger vad det gäller minnenas trovärdighet samtidigt som han i vissa lägen pissar på folks egna upplevelser. Men det hör väl till när man ska vara "neutral".

Aapo zommar även in på några enskilda "exekutorer" (dvs, mördare, slaktare) och deras framfart. En intressant grej hur många av de värsta mördarna fortsatte sin verksamhet i de så kallade frändefolkskrigen efter klasskrigets slut.

Boken är klart läsvärd och har en massa hårda fakta om man bortser från det liberala dravlet.

Se även