Frändefolkskrigen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Vi vill inte slåss, men vi kommer försvara sovjeterna" - En bolsjevikaffisch från 1922

Frändefolkskrigen var en fortsättning på det finska klasskriget. Efter den vita sidans seger så levde drömmen om ett starkt storfinland där man införlivade de finskurgiska folken. Och deras resursrika landområden med hamnar till vita havet då förstås. Lite lebensraum helt enkelt. Officiellt kunde staten inte gå in med trupp i det nybildade sovjet men man utrustade och finansierade villigt 10 000 frivilliga som deltog i tiotalet småkrig utmed finlands gränser mot Östkarelen och i Estland under 1918 - 1922.

Krigen drevs i samma anda som på hemmaplan fast med ännu hämningslösare terror eftersom det lättare gick att avhumanisera folk på bortaplan. Östkarelen trängde man initialt fram mycket snabbt och erövrade stora områden. I denna typ av krigsföring togs inga fångar. Krigslyckan vände dock ganska snabbt i dessa områden och de frivilliga drevs tillbaks över gränsen av ryska trupper och finska och karelska röda garden. Alla delar av de befolkningar som skulle befrias var tydligen inte så pigga på detta. Många av de soldater som deltog var kända massmördare från klasskriget som flydde in i frändefolkskrigen för att komma ifrån hemmlandet en stund (tex Hans Kalm). Egentligen var de onödigt nervösa eftersom svinhufvuds amnesti friade alla som mördat röda under och efter striderna på hemmaplan.

I Estland däremot lyckades man tillsammans med lokala vita armér (understödda materiellt av britterna) och brittiska flottan med RAF (Fanns även små trupper svenska och danska frivilliga) bilda en Estisk stat. De estländska äventyren stöddes av det återupprättade finska sossepartiet och dess press.

Källor