Polkagrisar: Tips & Trix

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

- Så här går det till i praktiken


För att minska graden av utsugning och göra tillvaron lite softare används flitigt flera olika metoder. Arbetarna tar tillbaka en del av vad arbetsköparen stjäl. Det här är lika naturligt som att gå på toa. Du har säkert själv redan praktiserat flera av metoderna.

På de flesta arbetsplatser delar man med sig av sina knep till jobbarkompisarna. Dessutom blir det både effektivare och roligare om man samarbetar. Vi har sammanställt en liten lista över några vanliga och bra sätt som arbetare använder för att göra arbetsdagen trevligare… Skicka gärna in ytterliggare förslag.


 • Äta så mycket godis man orkar.
 • Ta med godis hem och och ge bort som presenter och dela med sig till kompisar. Eller varför inte använda det för att skaffa nya vänner…
 • Minska tiden man arbetar under arbetsdagen. Ta längre lunch, extra raster och pauser, komma för sent eller gå hem tidigare.
 • Skriva upp extra kok om man har ackordlön, och timmar om man har timlön.
 • Långa toabesök, drickapauser etc.
 • Stoppa pengar i fickan utan att slå in dem i kassan (OBS! Är köpet inslaget märks de saknade pengarna. Jävliga chefer kan också skicka ut förklädda kontrollanter. Man bör vara försiktig!)
 • Arbetsplatsen har mer än godis att erbjuda. Behöver man plastfickor, diskmedel, toapapper, socker, smör mm så kan säkert kokeriet bistå med det.
 • En populär metod när man inte känner för att jobba är att helt enkelt sjukskriva sig. Det är roligare om man får sjuklön men ibland kan det ju vara värt det ändå.
 • Telefon kan vara gratis! De som använder sig av företagets telefon ser till att samtalen inte kan bindas till dem.
 • Att slarva, sabba (för arbetsgivaren) och anstränga sig mindre kan göra arbetsdagen trevligare och framkalla många skratt i goda vänners lag.
 • Om chefen vill att man ska göra något man inte vill är det smidigt att gå med på det och sedan skita i det. Så länge det inte märks eller går ut över jobbarkompisarna så är det bara bra.
 • De som utövar dessa arbetsdagsförgyllande metoder är alltid försiktiga. Det gäller att ta lite då och då. Självklart så ser arbetarna till att inget kan spåras till dem och samarbetar och utbyter metoder med varandra så gott det går.


Om svinn upptäcks är det nästan omöjligt att spåra till en viss person. I chefers och patrioters* närvaro är det smidigt att skylla på en okänd förövare, dvs Någon (”Någon har tagit pengar. Vem kan det vara? Oj, vad konstigt.”). De flesta som blir beskyllda förnekar så länge som möjligt i och med att det är svårt för chefen att bevisa något. Om inte det hjälper så kan man spela dum och påstå t.ex. att ”jag inte visste att man inte fick göra så”.

Det är viktigaste är att inte lämpa över jobb och problem på arbetskamrater (cheferna är inte arbetskamrater…). Tillsammans tar ni tillbaka delar av chefens utsugning. Det är chefen som är tjuven.


* Patrioten ser alltid till företagets bästa. Jobbar över utan att klaga, utför arbetsuppgifter som hon inte har betalt för och skålar alltid för företaget på olika sammankomster. Talar alltid om företaget som ”vi” och står på chefens sida emot dig.Pinglan.jpg


Den här lilla listan på knep publicerades ursprungligen på www.polkagris.nu iom med lanseringen 2004.
Erfarenheter från polkagrisarbetetet: