Polkagrisar: Gemenskap

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Gemenskap

Att organisera sig på jobbet innebär att vi tillsammans med våra arbetskamrater kämpar för en bättre tillvaro. Det kan handla om alltifrån att komma överens om ett gäng gemensamma krav på förbättringar, till att hålla varandra bakom ryggen i olika situationer. Genom att sluta oss samman blir vi starkare gentemot chefen. Ju större del av personalen som kämpar tillsammans ju större möjlighet till framgång. Om det nu mot all förmodan finns några som inte vill vara med och förbättra sin situation så hindrar det inte att vi andra strider vidare för bättre förhållanden.

Hur går det här till då? Vi pratar helt enkelt ihop oss på arbetsplatsen. Det kan handla om att hålla nere arbetstempot, ta med godis hem eller skaffa längre raster. Allt detta gör vi utan att fråga chefen om lov.

Vi kan också tillsammans kräva chefen på förbättringar som t.ex. betald lunchrast, högre lön eller bättre arbetsförhållanden. När chefen ställs inför våra krav kan han då välja den lätta vägen och ge oss vad vi vill ha. Gör han inte detta får vi hota och sedan vidta åtgärder. Är vi starka kan vi kollektivt utebli från jobbet, sabotera produktionen eller maska chefen till vansinne. Kokeriet har mycket svårt att ersätta en stor del av personalen och att sparka oss alla (även om vi bara är en begränsad del av arbetsstyrkan) är ofta uteslutet. Chefen kommer med största sannolikhet att vika sig. Mildare åtgärder kan vara att inte städa, skita i att tillverka vissa produkter, hota med sämre arbetsinsatser, utföra allt arbete med nitisk noggrannhet (vilket kommer att sabba genom att det tar väldigt lång tid) eller se missnöjda ut inför och berätta sliskiga historier för kunderna.

För att vi ska lyckas är det viktigt att vi håller ihop och skiter i chefens försök att splittra oss. Motsättningar mellan inslagare och bagare liksom mellan heltidsanställda och sommarpersonal är motsättningar som spelar arbetsköparen i händera.

Att snacka ihop sig och samarbeta med arbetare på andra polkagriskokerier (och även andra arbetsplatser) ökar vår styrka. Om vi inte accepterar lägre lön och sämre arbetsförhållanden än arbetarna på de andra kokerierna kommer vi att nå en förbättring av våra förhållanden. Det hela är bara en utökning av den organiserade kampen på det egna kokeriet till att omfatta flera kokerier. Organiserar vi oss över flera kokerier ökar vår styrka. Största styrka får vi om alla arbetare oavsett anställning eller yrke kämpar tillsammans.Pinglan.jpg


Publicerades ursprungligen på www.polkagris.nu iom med lanseringen 2004.
Erfarenheter från polkagrisarbetetet: