Polkagris.nu

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från Www.polkagris.nu)
Hoppa till: navigering, sök
Pinglan.jpg
Polkagrisar började (2004) som ett projekt inriktat på att sprida erfarenheter och tankar mellan folk som arbetat på Grännas polkagriskokerier. För att kunna göra allt detta så skapades en hemsida. De som drev sidan och projektet var själva grännabor som jobbat inom branschen. Utan omskrivningar berättades om det som är varje polkagrisarbetares vardag men som man inte alltid kan tala öppet om. Bara att sätta ord på det onämnbara var ett sätt att bryta isoleringen och rädslan. Även motståndet mot och i den här vardagen skrevs ut i klartext. Det var antagligen just detta som var mest upprörande för polkagrisbaronerna. Att man lyfte fram och uppmande till uppror och självorganisering. Arbetare mot arbetsköpare. På ett språk som de flesta förstod. Man hämtade mycket inspiration från högdalen business school rappa och respektlösa upplägg (även asocialstyrelsen och 44:an spanades in).

Projektet är en konkretisering av de deltagandes erfarenheter, tankar och drömmar. Vilket det alltid varit men har under tidens lopp blivigt mindre inriktat på Gränna och polkagriskokerierna. Idag går projektet under flaggen "Myteri & haveri".

Ett stridsrop

Så här lät det när sidan lanserades de första dagarna i juli 2004:

"Tycker du att ditt arbete är meningsfullt? Är det ett rent nöje att gå

till jobbet? Tar du hellre order från chefen än bestämmer över dig själv?
Inte?


I sådana fall har du hamnat rätt. Den här sidan är skapad av oss som delar
din åsikt.
Arbetets självklarhet är något vi får lära oss som barn. Några få tjänar
på detta men vi, och de flesta med oss, förlorar på det. Vi tvingas ju
slita ut oss på jobbet för en futtig belöning och utan någon verklig makt
över våra liv.


För att göra livet lite trevligare och förhoppningsvis och inom en inte
allt för avlägsen framtid få slut på slitet så är det viktigt med
motstånd mot arbetet. Polkagrisar.tk är ett sätt att sprida motståndet
och ett sätt för oss att sprida våra erfarenheter. Delta gärna du också.
Polkagrisar.cjb.net är skriven av polkagrisarbetare och handlar specifikt
om polkagrisarbetet men det mesta går lätt att omvandla till andra former

av arbete."


Domänen polkagrisar.tk hade registrerats för ändamålet och hålan affischerades grundligt. Stora och små affischer med sloganen "Ännu en skitdag på jobbet?" och hemsideadressen prydde större delen av stan. Så välaffischerad har nog inte Gränna varit på 30-40 år. Men sånt här får man inte prata om i Gränna. En stad hårt präglad av en småhåleinskränkthet och rädsla för att sticka ut. Hemsidan fick genast stora mängder läsare. Skandalen var ett faktum. Polkagrisbaronerna insåg direkt att detta var ett stort hot mot deras ordning. Så fort man insåg vad det hela handlade om gav man sig ut och rev systematiskt ner varenda affisch i hela stan. Dessutom insåg de att polkagrisar.tk inte var köpt av hemsidemakarna. Fort som fan köper de själva upp domänen och plockar ner sidan. De missar dock att lägga upp något eget material på hemsidan och outar därmed sig själva (gör man inget med sidan så visas bara vem som äger sidan när man går in på den). Det visar sig vara polkapojkarnas ägare som betalat för att tysta de obekväma rösterna. Polkagrisar.cjb.net reggas så fort misstaget upptäcks och affischerna modifieras med tusch. Sidan åker åter upp och har så förblivit sedan dess.

De förbannade polkagrisbaronerna snokar runt för att få reda på vilka som ligger bakom. Upphovsmakarna skall spöas upp och en belöning till den som kan peka ut dem utlovas. De muttrar förargat om "syndikalistjävlar". (Några år senare försöker någon av de vassarna knivarna i polkagriskapitalistlådan sig på en liten plot för avslöja de skyldiga. Denne spionmästare utger sig i ett mail för att arbeta inom "media" och vill ha kontakt med folk som ligger bakom "klotterattacker" mot polkagrisföretagen i Gränna. Voi voi va dumt)

Upplägg och utveckling

Polkagrisarmed.gif
Till en början var sidan väldigt statisk. Fyra fasta avdelningar. Inledning; innehållande ovanstående förklaring av projektet, arbete; förklarade var det innebar att gå till jobbet, tips och trix; listade olika sätt att göra arbetsdagen roligare, lättare och mer välbetald, organisering; föreslog att man tillsammans med arbetskamraterna skulle snacka sig samman för att driva igenom förbättringar. Dessutom fanns ett litet nyhetsflöde. Så småningom ramlar lite mail med egna berättelser och tips om arbetsplatsrelaterade historier in. En berättelsedel skapas toppad av Mitt första år som polkagrisarbetare. Flera av texterna är skrivna av folk runt kämpa tillsammans! och har alla gemensamt att de fokuserar på den självständiga arbetarkampen i vardagen. De små upproren. Även fast det inte handlar om samma bransch så har man mycket gemensamt och kan lära av varandra. Vid den här tidpunkten finns inte något liknande på nätet (Men lagom till nästkommande sommar tar SUF´s sommarjobbskampanj upp stafettpinnen).

Mot slutet av 2005 översättes och publiceras Prole.infos bildspel Arbete gemenskap politik krig under det fräsiga namnet Polkagrisar Education Device. Polkagrisar kontaktar så klart prole i arbetet med översättningen och får då reda på att en omarbetning är på gång. Bildspelet skall omarbetas till en serietidning. Nu bara med prole.info´s egna teckningar (bildspelet var ett ihopklipp av allt möjligt. Med mycket bilder från Gerd Arntz) o med vissa ändringar i texten. Även den nya versionen översätts till svenska.

Så småningom byggs sidan ut med en länkavdelning där de få vettiga sidorna på nätet listas. Efter detta så fylls sidan ut med allt mer material utan att några större förändringar görs på grundupplägget. Nästa stora projekt blir "tema sabotage" som färdigställs till sommarn 2006. Det fanns löjligt lite vettigt skrivet om sabotage på svenska (eller engelska) och polkagrisar gav sig fan på att fylla tomrummet. I och med detta lanseras en ny sektion på sidan vid namn "Tema". Tanken är att fokusera och gräva fram mer samlade publiceringar på ett särskilt ämne. Till temat om sabotage skrivs två egna texter. "Sabotage" sätter fingret på hur vi använder och tvingas använda oss av sabotage i vår vardag på och kamp mot jobbet. "Ett polskt exempel" är en redogörelse för hur arbetarna i Polen saboterar produktionen i enorm skala i sin kamp mot kommunistbyråkraterna. En samling av små korta sabotageanekdoter sattes samman i "Smått och gott - En påse blandat". Dessutom hittades en gammal dammig skrift från 1912 vid namn "Vad är sabotage" skriven av Albert Jensen. En bred genomgång och fördold uppmaning till sabotage från ungsocialisternas tid. Eftersom texten inte gick att skanna digitaliserades den för hand (rekomenderas INTE). Självklart las även klassikern "Sabotage" av Elisabeth Gurley Flynn upp.

2007 kan man stolt presentera en svensk utgåva av prole.infos Inga jävla restauranger!. En serietidning som tar upp författarens erfarenheter från restaurangbranschen. Den är samtidigt en klockren beskrivning av klassamhället som sådant och vår kamp mot skiten. Efter detta händer inte särskilt mycket i projektet på nåt år eller så. Folks krafter kanaliseras in i andra projekt och då framförallt motarbetaren. I samband med detta skapas en wiki på polkagris.nu´s server för folket i detta projekt.

När luften så småningom går ur det landsomfattande motarbetarprojektet mot slutet av 2007 ligger projektet helt på is tills mitten av 2008. Wikin delas i samma veva i två. polkagriswikin och krigsmaskinen. Då omarbetas sidan till ett snyggt wordpressformat och får titeln Myteri & Haveri. Allt gammalt material finns tillgängligt men med ett annat fokus. Sidan är inte längre helt riktad mot polkagriskokerierna utan har fått ett mer spretigt upplägg, dock utan att lämna rötterna i Gränna bakom sig. Vad det hela går ut på kan den trugne läsa här: De skapande, de skördande,de firande.

Tillsammans med andra

Polkagrisar-crewn kommer redan tidigt i kontakt med andra projekt och delar med sig av sin erfarenheter. Man hjälper både nätverket stubin och projektet arbetsförnedringen genom att bygga deras hemsidor och peppa. Man åker på klasskampskonferensen Vår makt i Malmö hösten 2005. Det träffas schysst folk och sitts med i någon diskussionspanel. I den här vevan dyker dessutom andra liknande projekt upp som tex maska.nu och förenade vårdare. Nåt år senare är det åter dax för Vår makt denna gång i Småland. En ganska deprimerande tillställning där de autonom politrukerna sätter agendan. Blir mest ett möte för att knyta upp folk mot spektakulära aktioner riktade mot media. En massa vettiga initiativ som skall få en grimma i käften och tömmköras av några aktivistproffs. Polkagrisar går istället in i med full energi i projektet motarbetaren.

Polkagrisar som smygkommunister

"Grafik från nykommunistisk kampanj för sabotage på arbetsplatserna från 2006, samt originalet på affisch från det ryska kommunistpartiet från 1926."
Upplysning om kommunismen, som drogs igång av Svenskt näringsliv 2006, avslutar sin genomgång av "nykommunismen i Sverige" med att avslöja vår gamla logotyp som smygkommunistisk! Jaje... Den är baserad på en gammal sovjetaffisch och därmed vill vi ha det som i sovjet! Solklart eller? Med sådana solida resonemang och undersökningar kan det ju inte gå fel. Sen att polkagris.nu publicerar berättelser från arbetaruppror mot kommunistregimerna i östblocket och driver på för en värld utan höga herrar och byråkrater (må de vara blå, röda eller svarta) det har inte med saken att göra. Hå hå ja ja. Det är inte lätt att vara dum i huvet...

Hade folket bakom den här kampanjen levt i sovjet skulle de ha jobbat för propagandamyndigheterna, hade de levt i tyskland på 30-talet hade de pumpat in pengar i och hetsat för nazistpartiet, om de levt i tsarens ryssland hade de varit en del av prästerskapet osv... De är helt enkelt överhetens profeter avlönade för att smutskasta och hetsa mot allt som hotar deras herrar.