Kennet Ahl

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Dahl christer-lasse stromstedt.gif

Bakom författarpseudonymet Kennet Ahl stod polarna Lasse Strömstedt och Christer Dahl. De träffades i Göteborg på 1970-talet. Dahl var en del i en teatergrupp som tog in den nymuckade Lasse för att ge deras pjäs om fångarnas tillvaro lite "expertkunskap". - Första gången jag såg honom satt han mitt på scengolvet med alla skådespelarna i en ring omkring honom och min första tanke var ”han kommer att bli ihop med min tjej. Du vet, det var 70-tal så vi levde tillsammans alla tre i säkert sju år. Först försökte vi göra en reportagebok, som var på modet då. Och Lasse berättade fantastiska historier! Vi bestämde att vi skulle skriva om ett brott, inne på Hall och att förtroenderådet löste fallet, fortsätter Christer Dahl. Aftonbladet utlyste en novelltävling som vi spånade kring en lång, blöt kväll – men på morgonen var vi övertygade om att vi skulle skriva en roman i stället. Så föddes Grundbulten!" Christer Dahl i DN 2009. Den gavs ut 1974 och de fortsatte sedan med den fristående uppföjaren Lyftet som kom ut 1976. Flickvännen hette Bodil Mårtensson och fungerade som informell redaktör och smakråd. Böckerna blev försäljningssuccéer och de fick filmatisera lyftet. Under inspelningen, där även Bodils nye pojkvänn Anders Lönnbro medverkade, lackade Strömstedt på de andras kfml-(r) tjat och drog.

De tre kvarvarande fortsatte arbeta under pseudonymet Kennet Ahl. De skrev tillsammans de två romanerna Rävsaxen och Slutstationen, gjorde långfilmen Sista budet och tevefilmen Nya tider. Kåkfarartemat vart i dessa nedtonat av naturliga orsaker (Strömstedt satt ju på sitt håll och skrev satiriska kåkfararromaner med sin gamla kåkfararkollega Allan Westberg).

Efter 7 år vart det försoning mellan Strömstedt och Dahl vilket utmynnade i Mordvinnaren som gavs ut 1987 under författarnamnet Kennet Ahl. 2006 kom den sista Kennet Ahlromanen ut under titeln Högriskbegravning. Lasse dog 2009.

Läs mer och källa

Böcker

Film