Johnson, Eyvind: Slutspel i ungdomen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Slutspel.jpg
Fjärde och sista delen i Eyvind Johnsons självbiografiska romansvit "Romanen om Olof". Olof är nu 17-18år gammal och vi följer honom genom livet någonstans i Norrbotten.

Boken utspelar sig till ganska stor del på arbetsplatser och från det liv som hungerns bojor för med sig för en ung arbetare. Olof går från jobb till jobb; knogar på sågverk, vid SJ, som målare, som hantlangare vid rörläggning och med lättare elektriska arbeten. För att nämna några av de mest framträdande jobben. Oftast lämnar han arbetsplatsen efter att, på olika sätt, ha bett chefen fara o flyga. Från långt borta ekar den Ryska revolutionen och ger en extra krydda av kaxighet, som komplement till allt stilla lydande, på jobbet. Han hänger runtSAC och är drivande i två mindre lyckade småstrejker. Han är också organiserad i en (ung?)socialistisk förening och drömmer om revolutionen. Han försöker bilda sig och vill verkligen skaffa sig bildning. Han läser engelska, franska, tyska, litteratur, Rousseau och Kropotkin. Olof möter också flickor, han har flera tillfälliga romanser. Den stormiga relationen till den kringresande skjutbanearbeterskan Olivia följer hoppet om revolutionen genom hela boken.

Olof känner sig genom berättelsen ömsom som hjälten som kommer att klara allt och ömsom som en maktlös ensam proletär: Som litet barn hade man inbillat sig att man var greve och baron och prins och upphittad och bortrövad och överallt på sin kropp sökt förnämhetens hemliga tecken och märkvärdigheter. Nu såg han klart vad han var: en arbetare för vilken hela den förbannade vägen till Vart förresten? var så satans lång."

Boken föregås av Nu var det 1914, "Här har du ditt liv!' och Se dig inte om!.