Johnson, Eyvind: Här har du ditt liv!

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Eyvind Harhardudittliv.jpg
Andra delen i Eyvind Johnsons självbiografiska romansvit "Romanen om Olof". Huvudpersonen, Olof, är nu 15år och knogar på ett sågverk någonstans i norra Sverige.

Olof stretar, jobbar på och funderar. Han lär sig ur böcker, ur arbetet och från kamraterna. Stora delar av boken är berättelser och levnadsöden som Olof mäter på vägen. Historierna kretsar kring livets vemod, påtvingade begränsningar och personliga tragedier. Klasssamhället består och skapar isolering och feghet, människor som sliter - på sig själva och varandra.

Olof känner hungers bojor rakt in på huden. Arbete är vad som väntar, det är jävligt. Socialismen mullrar i fjärran men arbetskamraterna är misstänksamma eller fientliga. Samtidigt finns döden i bakgrunden. I världskriget långt borta och på arbetsplatsen helt nära. När hans jämnåriga arbetskamrat krossas av trästockarna spelar det liten roll att sågverkskapitalisten menar väl och säger sig vara human. Olof lever och lär, i sig börjar han formulera en kritik av det rådande och trotset växer i honom. Tillslut måste han vägra att lyda, trots att det bara för honom ut i osäkerheten, mot ett annat jobb.

Boken föregås av Nu var det 1914 och följs av Se dig inte om! och Slutspel i ungdomen.