Flamman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Flamman (f.d Norrskensflamman) är en oberoende socialistisk tidning grundad i Malmfälten 1906. Flamman och dens öde skrevs in i den svenska arbetar historien 1940 då Norrskensflammans redaktion 1940 utsattes för ett attentat där fem kamrater där ibland kvinnor och barn dog. Norrskensflamman har levt vidare genom åren och 1998 kortades namnet ner till Flamman. Idag återfinns inte tidningens fäste i Norrbotten utan i Stockholm.

Attentatet mot Norrskensflamman

Huvudartikel: Attentatet mot Norrskensflamman

1940 kokade det svenska kommunisthatet som aldrig förr. Natten den 3 mars 1940 bröt sig fem förövare in på Norrskensflammans redaktion i Luleå med hjälp utav en nyckel som hade beslagtagits i en tidigare polisaktion. Förövarna placerade en bomb i tryckpressen och en våldsam brand bröt ut. Trots att brandkåren anlände innom några minuter så gick huset inte att rädda och fem stycken kamrater som huserade i byggnaden (som förutom Norrskensflammans redaktion bestod av bostäder)brann inne. Bland dom döda fanns bland annat Svea Granberg (vars make Valdemar Granberg då satt internerad i Storsien) och 12-årige sonen Torgny.

Statspolisen utredde händelsen och man kom snabbt fram till att branden var anlagd. Följande månad häktas fem män som erkände att de medverkat i attentatet. Det var tre fänrikar, samt en journalist vid borgar tidningen Norrbottens-Kuriren (som dagarna efter attentatet skrev artiklar om att det mest troligt var en olycka eller att kommunisterna själva anlagt branden) och en värnpliktig. Några dagar senare kom det fram att Luleås stadsfiskal samt en kapten häktades för att ha deltagit i planeringen av attentatet. Det visade sig även att mördarna hade fått stöd ifrån Folkpartiets Stockholmsavdelning och Skansenchefen. I kulisserna kunde även en viss general Douglas från Svenska brigaden skymtas.

Männen dömdes skylldiga men inte för mord utav fem försvarslösa människor utan för skadegörelse eftersom kommunister inte var värda ett skit. Istället för att sitta och skaka galler fick dom skylldiga betala för den förstörda tryckpressen.

Hemsdia: http://www.flamman.se/