Norrskensflamman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Norrskensflammanatt.gif

Norrskensflamman, i folkmun bara Flamman, var en kommunistisk tidning grundad i Malmberget 1906. Vid partisplittringen 1917 blev tidningen organ för Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti, som senare blev Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Norrskensflamman var fram till 1919 den enda arbetartidningen i Norrbotten. Det året startades den Norrländska Socialdemokraten, men det var först under mitten av 1930-talet som den fick större upplaga än Norrskensflamman.

Tidningen fick kämpa hårt under 1920-talet att bli den ledande socialistiska tidningen i länet när SAC var starka. Den syndikalistiska tidningen Norrlandsfolket präglades av en mycket stark antikommunism. Under slutet av 1920-talet skedde en ideologisk uppklarningsprocess genom ett stort antal artiklar i Flamman och massor av diskussionsmöten runt om i länet. Efterhand minskade det syndikalistiska inflytandet i Norrbotten när en stor andel LS-anslutna gick in i det kommunistiska partiet.

Flamman var ett självklart inslag i de socialistiska hemmen i Norrbotten. Devisen "Det är inte sant för jag har inte läst det i Flamman" var väl antagen.

Under krigsåren belas tidningen, med stöd av beredskapslagar, för transportförbud. Men förbudet mot att transportera Flamman var inte tillräckligt för att stoppa tidningen. Det fanns gott om kommunister i Norrbotten som mer än gärna såg till att tidningen skulle hitta fram till sina läsare. Ofta var det barn till kommunister som fick hjälpa med att smuggla tidningen. Tidningen smugglades till och med in i koncentrationslägret i Storsien.

Flamman var i början en utpräglad lokaltidning, som drev "Norrlandsfrågor" om att socialisera järnmalmen, förädla skogen och bygga ut vattenkraften. Men man var också en av de tidningar på vänsterkanten som skrev mest om internationella frågor. Stödet för Sovjetunionen var stort. I Norrskensflamman var antisovjet lika med antikommunism. På 1960- och 1970-talet drev Flamman en Moskvalojal linje i strid med förnyarna kring C.-H. Hermansson i VPK-ledningen.

Så när APK bildades tillkännagav Flamman sitt stöd och blev organ för det nya partiet. 1987 flyttade tidningen från Luleå till Stockholm. 1990 bröt tidningen med APK och tog den politiska beteckningen oberoende socialistisk och kortade ner namnet officiellt till Flamman. Tidningen har idag inget med Norrbotten att göra.

Norrskensflamman gav länge ut en finskspråkig edition, Revontulet, som tidvis gick ut i över 5000 exemplar.

Skön låt om blaskan: http://youtu.be/fpBwpOMtLjY

Jag skulle inte stödja gud fader själv om han inte höll på Flammans linje.

Attentatet mot Norrskensflamman

Huvudartikel: Attentatet mot Norrskensflamman

1940 kokade det svenska kommunisthatet som aldrig förr. Natten den 3 mars 1940 bröt sig fem förövare in på Norrskensflammans redaktion i Luleå med hjälp utav en nyckel som hade beslagtagits i en tidigare polisaktion. Förövarna placerade en bomb i tryckpressen och en våldsam brand bröt ut. Trots att brandkåren anlände innom några minuter så gick huset inte att rädda och fem stycken kamrater som huserade i byggnaden (som förutom Norrskensflammans redaktion bestod av bostäder)brann inne. Bland dom döda fanns bland annat Svea Granberg (vars make Valdemar Granberg då satt internerad i Storsien) och 12-årige sonen Torgny.