Archibald Douglas

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Douglas archibald.gif

Archibald Douglas (1883–1960) var en svensk högt uppsatt militär och nazist. Var ledande inom den svenska fascismen. Deltog i finska klasskriget på de vitas sida och hade ett finger med i Svenska brigaden. Mest känd för att ha tagit initiativ till de svenska koncentrationslägren (kändast är Storsien) i militärens regi och för sin inblanding i attentatet mot Norrkensflamman.

Kom från adelsläkt och var son till den rojalistiska storpoltikern och tillika riksmarskalk Ludvig Douglas. Efter officersexamen 1903 så ledde den militära karriären spikrakt uppåt och han hamnade i generalstaben 1913. Så klart även ultrareaktionär och åkte, med den svenska regeringens välsignelse, över till det finska klasskriget och ställde upp i Mannerheims stab. Hade även en hel del att göra med svenska brigaden.

Karriären fortsatte efter det lyckade mellanspelet i Finland med bland annat en plats i Stockholms stadsfullmäktige och ledamot i krigsvetenskapsakademien. Gillade tyskland och deltog i den spirande svenska nazistiska rörelsen.

Chefade för Övre Norrlands trupper under större delen av andra världskriget. Under denna period så tar han, uppmuntrad av det tyska exemplet och med sina erfarenheter i finland i bakfickan, initiativ till svenska koncentrationsläger. Per Albin och kompani klappar förtjust takten. Kommunister, socialister, radikala sossar och syndikalister vallas in i lägren. Nästa steg för Douglas var att försöka stänga ner norrskensflamman. Det skulle ske genom att militären rekvirerade Flam­mans tryckeri för att trycka militärt propagandamaterial. Den planen var dock lite väl magstark för regeringen som satte stopp för planerna. Istället tog Douglas och hans reaktionära polare saken i egna händer och brände ner tidningens tryckeri. Fem personer dog i attentatet. Några lägre militärer fick ganska hårda straff men de stora fiskarna kom undan helt.

Eftersom den svenska militären inte avnazistifierades efter andra världskriget så kunde Archibald Douglas fortsätta det goda livet. Fick lite ryggdunkningar från kungahuset, en massa medaljer och fick vara högste chef för armen i några år.

Körde äntligen ihjäl sig vid Roxen 1960.