Lo-Johansson, Ivar: Asfalt

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Lo-Johansson-Asfalt.jpg
Självbiografisk roman av Ivar Lo-Johansson som utspelar sig under 20-talet, främst i Stockholm och Frankrike. Författaren tar sig till Stockholm för att bilda sig. Han hamnar som praktikant på en patentbyrå där han jobbar för mat, husrum och möjlighet att läsa böcker. Det är en dödligt tråkig atmosfär (chefen offrar allt för sitt svampintresse och förväntar sig att de andra på samma sätt ska leva för saken). Därifrån hamnar huvudpersonen/författaren först på posten och sen på en brokig bana som stenhuggare. Under tiden besöker han även ofta folkets hus, är medlem i en socialdemokratisk ungdomsklubb på söder (mitt i socialdemokratins fall från socialismens fanbärare till statens garant) och söker lära sig språk. Många av författarens här vunna erfarenheter skrivs senare in i Stockholms-romanen Kungsgatan.

Såsmåningom tröttnar författaren på Stockholm och ger sig ut i Europa, på jakt efter nya erfarenheter, äventyret och en författarkarriär. Han passerar ett Berlin på tröskeln till fascism innan han hamnar i Frankrike. Först driver han runt i Paris, fattig och svältande lyckas han sedan få jobb på ett kyrkbygge i Rouen. Han knogar, lär sig franska och skriver om folklivet i landet. Efter en period tar han sig vidare till Italien och Spanien. I Barcelona jobbar han några dagar i hamnen. Under bokens gång hinner han med en sväng till England - kolgruvedistriketet och London - och Ungern också. Englandsresan, och livet bland gruvarbetare där, tar nästan livet av honom. Hela tiden skriver han artiklar till tidningar, visionerar om den nya urbana människan (i en sorts storstads kommunism) och drömmer om genombrottet som författare. En stor kärlekshistoria hinner han med också, den slutar olyckligt och resulterar i boken Måna är död.

I slutet av boken lär han känna Eyvind Johnson i Frankrike. Eyvnind har slagit igenom som författare och de två umgås utan att gilla varandra. I alla fall gillar inte Ivar Lo Eyvind, eller hans skrivande.

Boken ingår i en självbiografisk serie som författaren skrev under slutet av sin författarbana. Den föregås av Pubertet och följs av Tröskeln och Frihet.