Torgny Karnstedt

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Jag vill förändring. De sociala villkoren är drivkraften."
Torgny Karnstedt född 20 maj 1952, är en svensk arbetarförfattare uppvuxen i Västerås höghuslängor.

Karnstedt har arbetat som lagerchaufför, svetsare och fabriksarbetare men även sysslat med teater och har en ettårig utbildning som dramapedagog.

"Var kursledare i skapande dramatik en kortare tid innan jag fick arbete som grovrensare på Boliden Kemi. Ett jävla skitjobb, men fotboll, kamrater, politiska aktiviteter, solidaritetsaktioner, kulturarbete och min sköna motorcykel fick tillvaron att lyfta. Bodde i kollektiv. Jag skulle vara med och förändra världen.
Återkomsten till fabriken efter tre veckors semester blev en stjärnsmäll. Men jag reste mig på nio och började skriva dagbok för att stå ut. Antecknade allt av värde och lite till. På köpet utvecklade jag ett eget språk.

Två år senare hade jag en tillfällig nattgäst, Lasse Strömstedt, f.d. kåkfarare. Han läste min dagbok och utbrast: ”Det här är ju rena dynamiten. Den ska inte stå och samla damm i din bokhylla”."

De där dagboksanteckningarna följde med Lasse till Sthlm och bokförlaget prisma vilket ledde fram till den litterära debuten 1977 (med Slamfarmen). Torgny fortsatte dock jobba inom industrin fram till 1989 då "det fick vara nog" och han blev författare på heltid. Han hade en längre period filat på en roman om det unga arbetslivet under 80-talet. Resultatet blev gnistskärmen som utspelar sig på Sävenäs lokverkstad i götet. Hann under sitt knegande med att vara styrelseledamot i verkstadsklubben, skyddsombud, studiecirkelledare, redaktionsmedlem för klubblad, kultur- och kontaktombud i Metall.

Sammanställt några antologier och arbetat med läs- och skrivkunnighetsfrågor. Var ledamot i den svenska Läskunnighetskommittén under FN: s internationella läskunnighetsår 1990. 1991 var han redaktör för antologin Läsfeber. Förutom författandet är han en flitig föreläsare (ofta ute på skolorna). Han valdes in i författarförbundets styrelse 1994.

De tre senaste verken är historiska gräv utifrån två metallavdelningar i Sverige, avd.113 i Smedjebacken och avd. 123 i Avesta och avd. 169 i Hofors.

Så här skriver han själv om sitt författarskap:

"Jag skriver för att jag har något att berätta, för att jag vill vara med och påverka samhället.
Människans behov av identitet, självkänsla och delaktighet löper som en röd tråd i mitt arbete. Jag vill förändring. De sociala villkoren är drivkraften. Arbete, kärlek och solidaritet är andra nyckelbegrepp. Att känna sina rötter gör det lite lättare att förstå sig själv, sin samtid, men också sin framtid. Med litteraturen hjälp utforskar vi våra liv."

Saxat o omarbetat från karnstedt.se och wikipedia. Finns en intervju om hans författarskap på hd.se


Bibliografi