Strejkbrytare

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Flygblad om strejkbrytare, utgivet av SAC-Syndikalisterna 1927.

Strejkbrytare eller svartfötter kallas de som bryter en strejk och utför smittat arbete. Alltså arbetar när arbetarna som vanligtvis jobbar på en arbetsplats lagt ned arbetet och gått ut i strejk. Dessa personer var några av de mest hatade under de hårda klassstriderna sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

Arbetsköparna skapade egna strejkbrytarfirmor som kunde levererar strejkbrytare över hela landet. Man plockade även i folk från andra länder när det var svårt att rekrytera i Sverige. Ett tag fanns det flera skepp med engelska strejkbrytare som seglade utmed kusterna. De sattes främst in mot de stridbara hamnarbetarna. Detta kulminerade så småningom med amaltheabombningen vilket drev de engelska brytarna tillbaks till sitt hemland.

Ett sätt att bekämpa strejkbryteriet var att hänga ut brytarna med namn och utseende i arbetarpressen vilket i praktiken gjorde denne fredlös i hela landet, en så kallad "prickning".

Broschyr om hur svartfötterna skall bekämpas utgiven av Bokförlaget Brand. Skriften avslutas med följande visdomsord: I renlighetens namn: Kamp med alla lämpliga medel mot denna smutsiga ohyra, dessa vidriga svartfötter!