Prickning

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
En ovanligt hård prickning i arbetet den 12:e feb 1892 i form av en dödsannons. Andra fackföreningar ville följa exemplet men arbetets redaktion vägrade.

Prickning är en gammal hederlig straffform i arbetarkulturen under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Syndarens namn och brott sattes ut till offentligt beskådande i tidningen (det vill säga arbetartidningarna och de fackliga tidningarna). På så sätt kunde förbrytaren bli "behandlad efter förtjänst" vart han än tog sig i riket. Att hota med prickning var tex ett effektivt sätt att få folk att betala in skulder till fackavdelningen. För dess ringare förbrytelser var det skammen det handlade om. Att skämmas inför grannar och arbetskamrater.

Annars användes metoden effektivt mot strejkbrytare. Och då var det inte bara att påföra skam det handlade om. De blev fredlösa och kunde åka på stryk och hotas var de än befann sig. Det finns fall då man satt in personens namn och brott i pressen i form av en dödsannons.

I fackpressen använde man den ironiska rubriken "Hedersmän" för att pricka folk som begått lite allvarligare förbrytelser.

Prickningen kunde även drabba folk som inte hörde till arbetarkollektivets skara. Förmän, lagbasar och mästare som hade ett omdelbart förflutet i kollektivet

Prickningen avskaffades allt eftersom den socialdemokratiska byråkratiseringen bredde ut sig.

Huvudsaklig källa är Lindqvist, Mats: klasskamrater.