Ström, Fredrik: Bonden och hans son

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Gud skulle taga sitt svärd och icke lämna ett huvud kvar på dessa frossare, vällustingar, bondeplågare, ockrare fogdar och andra satans befallningsmän och trappslickare."

En del av Svarte mjölnarens fina svada om att inte göra sig till ett får i kristinamn utan att stå upp mot herrskapet o ondskan. Kan läsas i sin helhet på s.168.

Bonden och hans son är första delen i Fredrik Ströms epos om arbetarrörelsen med stort A. Handlingen är förlagd till trakterna kring simlångsdalen i södra halland nån gång på 1880-talet. Vi får möta storbönder, små självägande bönder och landsbygdens underklass i form av torpare, backstugesittare, statare och tjänstehjon. Deras liv sätts in i ett historiskt sammanhang med en framväxande kapitalism. Järnväg, anhoppade rikedomar och fattigdom. Sociala strider mellan små och stora bönder. Nya idéer florerar och liberalismen står för det nya frambrytande samhället. Ström ser kärvänligt på de liberala kämparna som varit hans egna idoler under ungdomen. Även bondeledarna (de besuttna bönder som fick till uppgift att företräda hela bondeklassen i riksdan) visas stor respekt. Storbondesonen stig har tydliga drag av Fredrik Ström själv och hans egna uppväxt. Även de förtryckta underklassernas trevande tankar om uppror och värdighet skildras i de förföljda kristna sekteristerna som står upp (andligt) mot överheten (statskyrka, myndigheter och rika). Även de socialistiska idéerna skymtar fram via den svarte mjölnaren.

En folklivsskildring som där man inte riktigt kommer nära karaktärerna. Att han kommer från en storbondefamilj märks ganska tydligt. Vart han har fokus, vad som är viktigt. Följs av Staden vid havet, Den stora striden, Den röda himmelen och Nya himlar och en ny jord.