Ström, Fredrik: Nya himlar och en ny jord

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Nya himlar och en ny jord är femte delen i romansviten om arbetarrörelsen med stort A. Fredrik Ström beskriver sviten som "en krönika om de stora folkrörelserna. Berättelser och hågkomster, typer och gestalter från fem årtionden."

Boken hoppar från plats till plats. En socialistisk agitator på resa i norrland, diskussioner bland vänstersocialistiska höjdare och ryska revolutionärers parlamenterande i landsflykt. Man hamnar bland soldater på tyska västfronten, hos familjemedlemmar till soldaterna och i soldaternas huvuden. Domstol, fängelser och resor. Och i centrum revolution, i Sverige, i Tyskland och framförallt i Ryssland. Boken är både inlevelsefull, bildande och fantasieggande. Samtidigt som den på många håll är tröttsamt pompös och fast i huvudena på de vänstersocialistisa politikerna. De mer välskrivna delarna utspelar sig i skyttegravarna, de mer långrandiga i vänstersocialistiska partidiskussioner. Utbrytningarna till vänster av de socialdemokratiska partierna är bokens hjältar och centralgestalter, Zimmerwaldsförbundet, vänstersocialisterna i Sverige, bolshevikerna i Ryssland och Liebkneckts å compani i Tyskland. .

I bokens inledning skriver Fredrik Ström själv: "De i denna del skildrade episoderna från kriget och revolutionerna äro huvudsakligen byggda på muntliga berättelser dels av krigsflyktingar, som åren 1917-21 passerade Sverige på väg till Ryssland, dels av politiska flyktingar och dels av deltagare i de revolutionära resningarna i skilda länder från 1917-20."

Boken är utgiven av Folket i Bilds förlag och tryckt 1949.