Steinbeck, John: Harvest gypsies

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Steinbeck-harvest gypsies.jpg
Harvest gypsies är en samling med sju av John Steinbecks artiklar skrivna 1936 då han reste runt bland och med de utblottade Oakies i Kalifornien under den så kallade "Dust Bowl migration". Det är den här vistelsen och de här artiklarna som utgör grunden till hans mästervärk Vredens druvor som han slutförde tre år senare.

Steinbeck tillfrågades av San Francisco News om han kunde skriva en serie artiklar om de utblottade jordbruksarbetarna som vid den här tiden fyllde Kaliforniens vägar i jakt på arbete. Han hade precis blivit känd som författare efter genombrottet med Tortilla Flat 1935 och som initierad skildrare av jordbruksarbetare i och med att Dubious battle gavs ut under det tidiga 1936. Mången liberala bästvetare och journalister klagade över att han skrev ur ett arbetarperspektiv och från radikaler för att han dissade kommunistiska organisatörer. Trots detta så fick han alltså uppdraget av tidningen. Han fixade en gammal rostig brödbil och började åka runt i delstatens bördiga dalgångar, där storjordbruken breder ut sig åt alla håll. The federal Resettlement Administration, en myndighet skapad under och genomsyrad av New deal eran, hade börjat upprätta läger för emigrantarbetarna. Läger där de kunde bo utan att bli trakaserade av snutar och få de grundläggande hyggienbehoven tillfredsställda. En oas i en annars fientlig värld. De ville ha god publicitet och när de upptäckte Steinbeck så satte de en karl på att hjälpa och följa med honom på hans resa. Snubben hette Tom Collins och kämpade just med att upprätta myndighetens andra läger. Han var en hårt arbetande och sliten tjänsteman med en driv att förbättra folks liv. Denne man levde dagligen med de människor Steinbeck försökte skildra och bidrog med en massa kunskap och erfarenheter. Collins bidrog mycket till artiklarna och det som sedan skulle bli Vredens Druvor.

Förordet i den här boken går grundligt igenom tiden Steinbeck tillbringade i Kalifornien och ger en bakgrund till både artiklar och den senare boken. Själva artiklarna är välskrivna och ger insikt i Oakies liv och det kapitalistiska storjordbruket i USA under 30-talet. Med utblottade bönder från norr som luras ner till syd i tusenden bara för att upptäcka att det nästan inte finns några jobb. Eller att jobben ger så lite att det inte går att leva på. För jordbrukskapitalisterna ser till att locka till sig dubbelt så många arbetare som det finns jobb. På så sätt kan de dumpa lönerna. Görs det motstånd så sätter man in snutar eller beväpnade bolagsbusar som slår ihjäl, misshandlar eller kör bort bråkmakarna. Fattigdom, misär och terror i de frias land. Jämte historisk bakgrund och klarsynt analys av situationen så berättar han även individuella öden. I boken finns även Steinbecks foton av Oakies vardag som han tog under resans gång.

En märklig sak är att han har ett jäkla fokus på just dessa vita amerikanska arbetare. Han verkar nästan se dem som viktigare än alla de andra emigrantarbetarna i regionen. Att de inte kommer ta lika mycket skit och förhoppningsvis resa sig i revolt. Blir tydligt att han är något av en gräsrotssosse. Lite som vår Vilhelm Moberg. Jävligt vettig med bra fokus men ändå med någon tro på samhället.