Steinbeck, John: Vredens druvor

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Steinbeck-vredens.gif
John Steinbecks verkliga genombrottsroman och en av jättarna i världslitteraturen. Många tvingas läsa den i skolan och därför läses den nästan inte av någon, folk skiter i det. Men Vredens druvor är läsvärd, verkligen läsvärd!

Den egenbrukande familjen Joad från Oaklahoma berövas som så många andra amerikaner sin jord och tvingas på långvandring efter arbete. Missväxt, dustbowls och depression tvingar familj efter familj att sälja jorden eller lämna över den till bankerna. Familjen Joad ansluter sig till en ström av ekonomiska flyktingar (oakies) som dras mot påstodda arbetstillfällen i Californien.

Boken behandlar utsatthet, fattigdom, rasism och isolation. Men framförallt gemenskap, kamp och hopp om något bättre. Omöjligheten med ett samhälle grundat på privatägande dånar i bakgrunden. Och i förgrunden finns människor tyr sig till varandra, sluter sig samman och kräver värdighet.

Polkagris.nu presenterade Vredens druvor aningen poetiskt:

Vidundret lever inte på mat, det lever på vinster. Får det inte vinster dör det och det vägrar att dö, vidundret är skapat av människan men inte kontrollerat av människan, du kan inte skjuta vidundret genom att skjuta en människa, hunsarens förutsättning är att han håller de hunsade isolerade, för när jag blir vi är slutet nära. Först gick en av oss och klagade men inget hände, sen gick en annan och inget hände, sen gick vi alla 200 och nog fick vi maten vi ville ha, en dag tystnar bönerna och då är det slut. Misär, organiseringsförsök, polisrepression, arbetsköparvåld, gemenskap och framtid. Ett amerikansk 30-tal.

Kapitel 5 från Vredens druvor finns i sin helhet på wikin: Steinbeck, John: Grapes of Wrath - Chapter 5.