Skolhandboken

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Den som försöker lösa skolans problem med enbart pedagogiska metoder riskerar att köra huvudet i klassamhällets vägg. Skolans problem är samhällets.

Skolhandboken är en sammanställning från Utbildningsdagarna i gamla riksdagshuset 10-11 maj 1975. Den nya generationen lärare som börjat komma ut i arbetslivet under 60-70-talen var purkna på det svenska skolväsendet. De utgjorde den s.k skolrörelsen. De som satte samman boken var med i Experimentgymnasiet i Göteborg, Föreningen aktiv skola, Skolarkivet och Socialistiska skolarbetare. Boken innehåller allt möjligt från analytiska geonomgångar av hur skolan fungerar i klasssamhället, historien runt några alternativa pedagogiska inriktningar (Maria Montessori, John Dewey, Ovide Decroly, Celestin Freinet, Peter Petersen, Paolo Freire mfl.), berättelser från olika försök som gjorts i Sverige (texten "erfarenheter från Århjäng" var klart intressantast), vad man skulle kunna göra, vart man kan vända sig och vad som finns att läsa på området.

En del texterna är klart intressanta och vassa. Andra ganska intetsägande. Ganska mycket proggigt vänstertrams blir det. Roligt med de arga utfallen på hur skolan styrs av medelklassens referensramar och att det i stor utsträckning är lärare från medelklassen som skall fostra arbetarklssens ungar. Några namn känner man ju igen. Donald Broady tex som gjort akademisk karriär på sin kritik av skolans klasskaraktär. Boken är väl inte särskilt aktuell i dagens skola. Men ämnet med undervisning och skolning är ju intressant. Kanske kan boken utgöra en liten start för att gräva vidare.

"Hur många gånger har man inte som lågstadielärare skapat obotlig läs- och skrivsvårigheter genom att tvinga en livlig 7-åring att sitta STILL OCH TYST i en bänk och medelst lock och pock försökt få honom att lära sig två ljud i veckan."

Se även