Broady, Donald: Den dolda läroplanen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Broady donald-den dolda laroplanen.jpg

Den dolda läroplanen av Donald Broady publicerades i KRUT #16 1980.

Skolan fostrar elever till lydiga och tålmodiga lönearbetare. Unga människor sorteras i framtida roller - vanliga knegare, intellektuella, herrskap och tjänstefolk. Centralt i boken är att skolan inte i första hand handlar om ämneskunskaper. Den dolda läroplanen är inte särskilt dold. Barn tampas med den varje dag i skolan.

Man skulle kunna spalta upp en del saker som är grundläggande för att fastställa definitionen på den "dolda läroplanen".

  • Att ständigt bli avbruten i arbetet
  • Att göra saker man inte är intresserad av eller ser någon mening med. själva lektionssystemet, fyrtiominutersterrorn, gör att man börjar innan man vet riktigt varför och slutar innan man är färdig
  • Att strunta i kamraterna runt omkring, inbördes hjälp är fusk
  • Att underkasta sig makt

Utan den här förmågan skulle livet bli miserabelt för de som måste tillbringa sin tid i våra fängelser, våra fabriker, våra kontor och våra skolor. Och utan arbetare inga fabriker, inga krig, inga snabbköp, inga riksdagar och framförallt ingen kapitalism. Skolan har blivit en grundbult av det här samhället. Den skapar ordergivare och ordertagare men lär oss framförallt att kväsa våra egna behov och begär.

I Nr.127 av Krut 2007 återutgavs Den dolda läroplanen och detta nummer finns online här. Enjoy!

Se även