Sandlådan

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till vår lilla täppa. Det är här vi odlar vår självkännedom och kollektiva vetande. Vi gräver fram, samlar, ordnar och korsbefruktar små frön av kunskap. Om oss och den värld vi lever i. Men samtidigt som vi påtar i kunskapens mylla vässar vi skärorna vassa. För vi ska skörda frukterna av vårt skapande och ställa till med en sjuhelvetes fest. Av aldrig tidigare skådade dimensioner. En som aldrig tar slut. Den här öknen skall ännu en gång blomma! Hittills har vi drivit upp 2 223 robusta till artiklar.


Statistik · Alla sidor · Populära sidor
Kontakt

Okänd Soldat

Vaino, Linna - Okand.gif
Väinö Linnas stora roman om finska soldater i fortsättningskriget mot Sovjetunionen 1941-1944. Vi följer en grupp soldater i deras slit, vedermödor och kamratskap. Disciplin och galenskap, officersförakt och meningslösheter, död och mördande. Humor mixas med missär när man efter man dras till den mänskliga dårskapens offerplats. På hemmafronten trumpetas Storfinlands ära ut, men den finska soldaten vill helst inte vara soldat. Precis som i eposet Här under Polstjärnan utgörs berättelsen av flera starka karraktärer, en del oböjliga, andra växande, vissa stora, vissa små. Linna skriver konversationer på dialekt vilket måste ha krävt en mästare till översättare. ( läs mer )

Upp trälar

Linna-upp tralar.jpg
Andra boken av tre i Väinö Linnas historiska epos. Ryska revolutionen har kastat tsaren på historiens sophög. Finlands framtid står på en vågskål. Ska Finland bli fritt? Men när Arbetarparitet vinner valet vädjar borgerskapet, inklusive nationalisterna, till en rysk intervention. Ryssland ogiltigförklarar valet. De finska arbetarna reser sig. Till byn smugglas vapen, torparna och arbetarna tar över gatan när revoltsignalen anländer. Byn, staden och stor delar av Finland kontrolleras av röda garden. Herrarna hukar, självkänsla och människovärde sprider sig. Äntligen är man herrar över sina egna liv, iaf tillfälligt. Axeli Koskela, hans bröder och de många andra unga arbetare drar till fronten för att bekriga den vita armén. Ett grymt krig följer, de röda förlorar och de vita drar fram över landet. Det finns inget grymmare än en stat som precis krossat en arbetarresning sägs det. Finland bevisar tesen. Koncentrationsläger upprättas, kvinnor i byxor avrättas, arbetare svälts och skjuts till döds. Finland är fritt. Frihet och demokrati. Ingen annan bok visar tydligare vad borgarnas frihet och demokrati innebär för oss. ( läs mer )

Högt bland Saarijärvis moar

Vaino, Linna - Hogt.gif
Första boken av tre i Väinö Linnas epos om finska arbetare och torpares kamp för en värdig tillvaro. Både torpare och herrskap tecknas medryckande och inlevelsefullt. Vi följer familjen Koskela som är torpare på prästgårdens jord. Förutom att bruka den egna jorden och göra otaliga dagsverken åt prästgården utdikar fadern i familjen allt större delar av ett kärr. Arbetarna är kuvade av överheten, bockar och bugar. De litar till varandra men duckar under herrskapets överhöghet. Men nya idéer kommer till stan, man börjar tala om socialismen. Börjar organisera sig. Strejk, slut på fjäskandet. Men motattacker, vräkningar, trakasserier. Arbetarna organiserar sig. Bygger ett föreningshus, anordnar fester. Det här är början på frigörelsen. Vid sidan av torparnas kamp resonerar herrskapet, främst prästfamiljen, om demokrati, finsk nationalism och liberala friheter. Flosklerna smakar beskt tillsammans med vräkningar och ordergivningar. ( Läs mer )

Söner av ett folk

Vaino, Linna - Soner.gif
Tredje och sista boken av tre i Väinö Linnas historiska epos med torparfamiljen Koskela i centrum. Arbetarupproret är krossat, familjemedlemmar och vänner mördade. Arbetarsaken dränkt i blod, men också i kompromiss. Den vita regeringen tvingas fördela jord, Koskelas får sin egen mark. Axeli, som med en hårsmån undvikte avrättning, försöker som så många andra bruka jorden i kvävd tysthet. Socialdemokraterna accepteras sakteliga, kommunisterna förföljs blodigt. Nationalismen växer sig stark. Finska fascismen, Lapporörelsen, härjar i byn. Kommunister misshandlas och förföljs, efter ett tag drabbas också sossarna. Sen kommer Vinterkriget, Koskelas barn kallas till fronten. De tvingas dö för staten som mördade deras farbröder. Krigets misär framstår i all tydlighet. Boken slutar med kriget. ( Läs mer )