Piratbyrån

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Deras logga (döskalle i form av ett kassettband med korslagda ben a la Jolly roger) är jäkligt snygg och direkt hämtad ifrån den gamla 80-tals kampanjen "Home Taping is Killing Music" där musikindustrin försökte hindra att folk kopierade musik via kassettband.

Piratbyrån (http://piratbyran.org/) startades nån gång under 2003 för att uppmuntra fildelning och verka som motvikt till Antipiratbyrån, en organisation som drivs av en rad medieföretag. Vart ett jäkla ramaskri och de fick ganska snabbt mycket utrymme i media. Jämte planka.nu så är det nog ett av de mest spridda och fokliga projekten som föddes där i början på 2000-talet. De hade en raljant ton och drev hämningslöst med film-/skivindustri, byråkrater och politiker. Dessutom hade de rejält med kött på benen. Kom överheten med nåra dumma påsteåenden eller rapporter så var de alerta piraterna där och slog dem på fingrarna med kalla fakta och resonemang. Något av det roligaste var när de publicerade hotbrev från olika bolag och myndigheter samtidigt som de dissade dem.

Folk från Asocialstyrelsen och Högdalen Business School var med och grundade. Några av deras texter figurerade på sidan men även som länkar i sidebaren där även planka.nu och snatta.nu (kort tid) fanns representerade.

Hemsidan besvarade frågor om upphovsrätt och piratkopiering och levererade nyheter. Där fanns även guider i hur man tankar hem film på nätet, analyserande texter och intervjuer med artister och pirater. Sidan gav stöd till en massiv rörelse bland främst yngre folk men introducerade även flera nya generationer snabbt och smidigt i fildelandets värld. Det fanns även ett bra forum där piraterna kunde hjälpa varandra med olika problem mm. Man lanserade även den idag världsberömda trackern "the piratebay". Den blev snabbt en av världens största och var en pionjär inom nätbaserad kopiering och spridning av material. Piratbyrån och deras tracker var utsatt för flera tillslag av snuten. 2006 plockade man alla servrar (efter påtryckningar från amerikanska skivindustrin) men verksamheten var åter uppe efter bara 3 dagar. Folk donerade servrar och hjälpte till för att snabbt få igång allt igen.

Piratbyrån var antagligen det bästa på nätet där ett tag. Sedan avtog verksamheten och glöden något. Den revolutionära anstrykningen fick ge plats för ett mer liberalt jamande. Idag är det glest mellan inläggen och de varken ses eller härs särskilt mycket. Piratebay såldes till någon liten kapitalist som ville tjäna pengar och trackern blev sämre o segare.

Vidare läsning finns på