Planka.nu

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Plankanu.gif
Planka.nu startades av SUF-Stockholm år 2001 när politikerna i Stockholms Landsting trots försämrad kvalitet på kollektivtrafiken åter igen bestämde sig för att höja priset på månadskortet till vansinniga 500 kronor. SUF drev Planka.nu fram till 2003 då verksamheten började bli mer självständig. Samma år drog man ((A)larm & SUF Göteborg) även igång en kassa i Göteborg som snabbt fick mer medlemmar än den i Stockholm. Ett par år senare fick även Östergötland en kassa och 2009 anslöt sig tillslut även Skåne.

Plankas ryggrad och hjärta är P-kassan. Genom att solidariskt stödja varandra vid böter så minskas riskerna för den enskilde att bli ruinerad när den åker fast. Medlemmarna upprättar en bötesfond (p-kassa) och plankar glatt fram i livet. Kostnaden för att hålla bötesfonden rullande blir mycket lägre än om alla skulle pröjsa för resorna. Transportbolagen klarar aldrig av att sätta dit tillräckligt med folk för att det skall bli olönsamt för deltagarna. Risken att alla i kassan åker fast i samma månad är minimal. Efter en tid så har dessutom tillräckligt med medel sparats undan för att sådana olyckor kan klaras utan ruinering. Från runt en 1000-lapp i månaden blir priset nån hundring + ev självrisk på ytterligare nån hundring.

Gå in på www.planka.nu och gå med. Plankaföreningar med kassor finns i dagsläget i Stockholm, Göteborg, Östergötland och Skåne.

Många projekt med tillhörande hemsidor lät sig inspireras av planka.nu. Man skulle kunna säga att de var pionjärer på området. Ingen vettig grupp med en hemsida kunde skita i att länka dem.

Läs mer