Persson, Leif G.W: Grisfesten

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
- Du sa Jarnebring. Om man skickar en kille år efter år för att bevaka överklassen på deras nattliga jävla utsvävningar på Slottet UD, Stadshuset, amerikanska ambassaden och alla andra jävla gratisrestauranger som jag och andra knegare betalar så lägger han så småningom märke till ett och annat ansikte. Ett sånt ansikte som jag lagt märke till är direktör Holmbergs gristryne.

Grisfesten är en kriminalroman och uppgörelse med polisledning, SÄPO och regeringspoiltiker (men även maktkampen mellan polisen och SÄPO). Men även en känga åt samhället i stort där "de stora rövarna" alltid kommer undan. Boken blev den mest sålda under utgivningsåret 1978 och gavs ut precis samtidigt som "geijeraffären" grasserade i media. Det är just denna skandal tillsammans med den så kallade "bordellhärvan" (några år tidigare som hängde intimt samman med förstnämnda) som boken behandlar. Boken skrev Leif G.W Persson efter att blivit av med jobbet och förskjutits av polismakten. Anledningen var att han bekräftat för en journalist att justitieminister Lennart Geijer gick hos prostituerade. Först hade Leif tänkt skjuta skallen av sig i sommarstugan. Där gick dock planerna lite snett. Efter att ha råkat fastna med tungan på den iskalla gevärspipan o reflexmässigt ryckt loss den så var han inte särskilt sugen på att stoppa den i munnen igen. Istället bäddade han ner sig i sängen o deppade några veckor innan hans polare Sven Melander övertygar honom att skriva en bok som hämnd istället.

Boken är rappt skriven med en skön torr humor. Det är deckargenrens ständiga spänning fast utan den här dumdryga snutförhärligande tonen som de flesta andra alstren i branschen håller. Det är jäkligt klar- och svartsynt vilket förstås har att göra med dess tillkomst. Folk som förlorat allt hymlar sällan. Så trots att Leif idag gjort karriär (med avstamp i den här boken) så är det här en bra berättelse. En berättelse han inte skulle klara av att återupprepa om inte allt gick åt helvete igen. Snutjargongen från tiden är också intressant att få ta del av.

Se även