Ottesen-Jensen, Elise: Livet skrev vidare

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Ottesen-Jensen, Elise: Livet skrev vidare, Bonniers, 1966.

Elise fortsätter här sin självbiografi som hon startade i "Och livet skrev". Nu är det andra världskriget i fullgång och vi får se hur sexualupplysningen pressas tillbaks på front efter front av krig och fascistiska strömningar. Sexuaupplysningen gör efter kriget återigen rejäla landvinningar och Elise´s mfl´s arbete börjar ge genomgripande synliga resultat. RFSU och Elise som person bliräven med detta allt mer accepterade av olika sektioner inom stat, dess förvaltningsorgan, och övriga samhället. Blir tydligt hur de sakta börjar att iaf delvis integreras i folkhemsbygget. RFSU och Elise blir något av en remissinstans kombinerat med lobby organisation. Boken fylls allt mer av lagstiftingsprocesser och konventionell politik.

Utöver RFSU´s utveckling får vi följa Ottar´s arbete med Ottargården, där ensammstående gravida kvinnor får möjlighet att föda i en trygg miljö, och hennes internationella arbete i bla IPPF.

Man märker också en förändring i berättarstilen i förhållande till "Och livet skrev". Det blir lite tradigare och mindre levande. Detta beror ju också på att det är lagvräning och annat människofientligt som avhandlas. Är även lite svårt att kunna ta till sig av de delar då hon glider runt bland progressiva höga herrar, poltiker, akademiker, doktorer mm. Trots detta bryter stilen från den första boken igenom på flera ställen och räddar läsningen.