Movimiento 19 de Abril

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
M19.gif
Movimiento 19 de Abril, M-19 (19:e april rörelsen) sprang fram ur FARC´s statsgerilla enheter 1974. Aktiv fram till 1990.

Under 1970-talet så etablerar rivaliserande kommunistgrupper gerillor i städerna. Motvilligt går partiledningen med på att FARC får ta sig in i städerna och upprätta gerilla celler. Efter bara en kort tid får partiet kalla fötter (man var rädda att bli av med sin "legalitet") och beordrar gerillan tillbaks på landsbygden. Många av de i statsgerillan revolterar då och bildar istället M-19 1974.

M-19 var FARC´s motsats. Med fokus enbart på städerna och demokratiska reformer istället för revolution. Hade en flashig och ungdomlig stil. De snodde mjölk, medicin och mat (mitt under snutens näsa) som de delade ut till de fattiga i slummen. Kidnappade företagsledare som inte släpptes förns de betalat gerillan fet lösen OCH gått med på att ge sina anställda löneförhöjningar. Vart jäkligt populär bland studenterna på universiteten där de rörde sig ganska fritt och kunde värva nya medlemmar. "revolutionen är en fest" löd måttot.

Många av Colombias kommunistiska partis unga medlemmar, i ungdomsförbundet JUCO, strömmade in i gerillan.

Kidnappade 1981 Don Fabio Ochoa sr.´s dotter Martha. Denna var bara en raden av gerillans kidnappningar av knarkbossar och deras familjer vid den här tiden. Den här skulle dock visa sig bli ett av M-19´s största misstag. Ochoa klanen organiserade ett stort möte utanför Cali med lokala bolagsägare, politiker, militärer och andra knarkbossar. Fabios affärspartner Pablo Escobar var dessutom där. De församlade bestämde sig för att dra igång en dödsskvadron vid namn "Muerte a Secuestradores" (MAS).

De gick lös på gerillans medlemmar och dess familjer. Mord, tortyr och kidnappningar tvingade gerillan att lova att de aldrig någonsin mer skulle kidnappa någon knarkboss. Styrkan upplöstes kort efter att gerillan backat ner. Det sägs att samarbetet ledde till att Medllinkartellens bildande.

Justitsiepalatset under beskjutning.
1985 stormade 35 tungt beväpnade gerillas justitiepalatset i centrala Bogotá. De tar 300 pers som gisslan och kräver att Betancur ställs inför rätta för att inte arbetet för fred (han hade brutit ett eldupphör med gerillan). Det här är början på slutet för fredshandlingarna mellan myndigheterna och de olika gerillarörelserna. Presidenten låter armen få fria händer och palatset omringas av pansarvagnar. I slakten som följer dödas alla rebeller och minst 100 i gisslan.

Blev sedan ett parti: M19 Democratic Alliance.

http://en.wikipedia.org/wiki/19th_of_April_Movement