Matewan (1987)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Matewan.gif
Matewan är en rulle om en håla i West Virginias kolgruvedistrikt. Där drabbade beväpnade arbetare samman med gruvbolagets lejda män i maj 1920. En händelse som blev upptakten till det största väpnade uppror i USA sedan amerikanska inbördeskriget.

Gruvarbetarena lever i ett liv i fattigdom och misär. De slits snabbt ner av det omänskliga arbetet i schakten, om de inte dör i olyckor. Gruvbolaget kontrollerar hela staden. Det äger butiken där ockerpriser tas ut på arbetarnas dagligvaror. Men man har fått nog. Arbetarna strejkar för rätten att bilda fackförening och med krav på bättre villkor. Bolaget svarar med lockout och strejkbrytare. Ovetande italienska och svarta arbetare slussas ut till samhället där de sedan sätts i arbete.

Joe Kenehan, en f.d wobblie är en fackförenings organisatör från United Mine Workers som kommer till stan samtidigt med de svarta arbetarna. Han hamnar mitt i striden och kämpar med arbetarna för att få över de strejkbrytande till strejken. De lyckas (i en jävligt vacker scen där Banderia Rossa stäms upp av italienarna). Bolaget trappar upp det det hela genom att plocka in Baldwin-Felts detektivbyrå. Ett gäng specialiserat på att slå ner arbetaroroligheter. De försöker vräka arbetarna från sina hem som ägs av bolaget. Stadens rättskaffens sheriff går in på arbetarnas sida och förhindrar det hela. Arbetarna upprättar ett tältläger där alla bor tillsammans. Striden fortsätter under allt våldsamare former.

Rullen är välgjord och skådespelarinsatserna på topp. Tidskänslan är grym och kapitalisternas svinerier döljs inte. Man kan tycka att gruvarbetarnas förhållanden avbildas som outhärdliga men sanningen är att de var värre ställt. Den avviker en hel del från det riktiga händelseförloppet utan att bli rent sagoberättande. Som sig bör när det handlar om gruvarbetare så finns låtar av Hazel Dickens med i rullen.

Se även