Baldwin-Felts detektivbyrå

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

The Baldwin-Felts Detective Agency var en privat detektivbyrå i USA bildad under 1890-talet av Gibboney Baldwin och Thomas Lafayette Felts. Den Opererade främst i Roanoke, Virginia och Bluefield, West Virginia. Ett glatt gäng mördare och svin som för en nätt summa dollars utförde all smuts arbetsköpare kan tänka sig. De hyrdes in av de stora bolagen för att slå ner arbetaruppror, krossa fackföreningar och jävlas med folk i allmänhet. De stod till tjänst med företagsspioner som nästlade sig in i arbetsstyrkan för att få koll på vad det snackades om bland arbetarna. Dessa kunde utföra provokationer och sprida falska rykten för att splittra. De utredde även brott mot bolagens egendom.

Den bepansrade bilen, känd som "Death Special" bland arbetarna.
Mest kända för att ha deltagit i massakern på 20 människor, varav 11 barn, under en kolgruvarbetarstrejk 1914 i Ludlow, Colorado och deras strid med gruvarbetarna i Matewan, West Virginia 1920. Efter den senare incidenten (där de åkte på rejält med däng) mördade de på öppen gata en sheriff som tagit arbetarnas parti. Lite väl magstarkt tom för de andra kapitalisterna.

Deras uppfinningsrikedom när det gällde att massakrera arbetare var stor. Under gruvkrigen i West Virginia 1912-1913 så körde de tillsammans med en gruvägare och ett gäng deputerade sheriffer ett bepansrat tåg rakt igenom ett tältläger med strejkande gruvarbetare. Från tåget sköt de på allt som rörde sig med kulspruta och höghastighetsgevär. Innan massakern vid strejken i Ludlow så patrullerade Baldwin-Felts-agenterna gruvarbetarnas tältläger med en bepansrad bil, av arbetarna kallad "Death Special". På bilen fanns en tung kulspruta monterad. Under hela strejken sköt man på måfå in i tältlägret.

Firman las ner 1936 delvis pga av lite nya lagar som förbjöd spioneriaktiviteter i det öppna. Några av dessa svin finns porträtterade i filmen Matewan (1987).

Källor