Marina: la última bala

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Marina la ultima.jpg
Marina: la última bala är en spansk kortfilm från 2006. Filmen börjar med klipp ur en fascistisk propagandafilm från inbördeskriget. En aggressiv röst gormar om att rensa ut det röda slöddret, kämpande människor faller döda till marken. En stridande kvinna och anarkist (den klassiska svartröda mössan och blåa overallen) zoomas in och filmen går plötsligt över i spelfilm.

Kvinnan och en kamrat är uppträngda mot stranden, de ser döda kamrater och någon räddande båt anländer inte. Kamraten stupar och kvinnan sätter bajonett vid gevär och beslutar sig för att storma de fascistiska linjerna.

Plötsligt befinner hon sig istället i nutidens spanska stad (möjligen Malaga), det är tidig morgon och hon möter en grupp festande, fulla ungdomar. Av någon anledning tar hon sällskap med tjejen i gruppen och de beger sig mot stranden. Det går upp för henne att hon hamnat i framtiden, och de båda kvinnorna pratar fåordigt om pojkvännerna (anarkistens pojkvän har mördats av fascisterna) och hur kriget slutade (vann fascisterna eller demokratierna eller båda?). Tjejen säger att hon gick i en antikrigsdemonstration för ett litet tag sedan. De vilar i ett badtorn samtidigt som kameran sveper över den sovande staden, i bakgrunden hörs festande britter, en våldtäkt pågår i strandens omklädningsrum. Tjejen somnar och filmen avslutas genom att bilden hoppar mellan 1930-tal och nutid. På 1930-talet mördas kvinnan på stranden och i nutid grävs hennes dödskalle upp av en grävskopa.

Kvinnan och hennes kamrater bar en ny värld i sina hjärtan. Och de mördades för sina drömmar. På deras lik byggs våran misär. Mer info på IMDB

Se även