Lätt, Nisse: Som milisman och kollektivbonde i Spanien

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Latt nisse-som milisman.gif

Som milisman och kollektivbonde i Spanien är en liten skrift (30 s.) av Nisse Lätt utgiven 1938 av Syndikalistiska ungdomsförbundet. Nisse berättar om hur han stred i Columna Durruti i spanska inbördeskriget och arbetade på ett jordbrukskollektiv i Aragonien.

Han hade som sjöman varit iland flera gånger i Spanien och hade bra kontakter med spanska kamarater. När han mönstrat av hemma i Sverige så blev lusten att få kämpa för och bygga upp ett fritt samhälle allt för stor. Han drog ner och fick ett gevär i hand. Han berättar om några strider med det dåligt beväpnade anarkistiska förbandet. De tvingas med lätta handeldvapen slåss mot en modern arme med avancerat tyskt stridsflyg och artilleri. Anarkisterna får smyga sig fram på nätterna och storma fascisternas ställningar med handgranater. Samtidigt visar det sig att centralregeringen och kommunistpamparna håller vapnen borta från de förband som inte är helt underkastade deras kontroll. Nisse och kamraterna inser så sakteliga att de bekämpas från två håll.

Nisse får ögat borstlitet av granatsplitter och tvingas ifrån fronten. Han drar då istället upp i en kollektiviserad by i Aragonien. Där får han börja med att riva ett gammalt kyrktorn. Sten skall till en ny olivoljefabrik. Kyrkan ska bli lager för olivoljetunnor. I byn körde man ut fascisterna nästan utan några vapen. Alla som ville gick samman i ett kollektiv. De andra fick så mycket jord de kunde bruka. Staden sprudlade av liv. En dag dyker statens välbeväpnade snutar upp och försöker arrestera de ledande i revolutionskommittén. Dessa flyr under beskjutning och flera bybor skräms att gå ur kollektivet. Liknande scener utspelas samtidigt över hela regionen.

Nisse berättar hur kommunisterna och staten sakta bryter ner kollektiveringen och krossar allt motstånd. Lögner, våld, manipulation och svinerier.

Boken finns som pdf på SAC´s hemsida.

Se även