Källberg, Sture: Ackord

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kallberg, Sture - ackord.gif
Ackord innehåller korta berättelser om en tillvaro som arbetare under 1950-talet. Handlingen hoppar mellan arbetsplatser, arbetslöshet och med huvudpersonen på resande fot. Han jobbar i sockerbruk, på varvet och som grovarbetare i Göteborg, söker jobb i Köpenhamn, hankar sig fram på Gotland, strular med gränspolis och byråkrati i England. Gemenskap mellan arbetare går som en röd tråd genom boken. Om det så handlar om att inte jobba för snabbt på potatisplocken, få hela bruket att haverera för att återfå det gamla ackordet på sockerbruket eller att sluta arbeta när en arbetskamrat dödats vid varvsklockan. Värme, humor, ordergivare och ordertagare. Huvudpersonen är rörlig, byter jobb ofta. I all skit skapar det en frihet, friheten att byta ofrihet. Att inte vara en snigel med ett hus för livet.

Sture Källberg själv har sagt: "Den här boken skildrar arbetsplatser under högkonjunkturen efter kriget och handlar mer om kroppen än om själen"

Björn Wihlsson, i Ingenjörsvetenskaplig tidskrit, skrev om boken: "Tyvärr också minst sagt betänkliga ting som sabotage, bedrägeri och våld riktat mot arbetsgivaren och arbetsbefälet... denna negativa sida av arbetarsolidariteten, som jag som vuxit upp i förblivit i en annan miljö inte förmår att visa förståelse, hur mycket jag än inser varför den förekommer"

Två av bokens kapitel finns på nätet. Ackord som handlar om att knoga på sockerbruk och Superfosfat som handlar om att ta tillfälliga påhugg.


Innehåll:

Invandrare

Ackord (Länk#1) (Länk#2)

Vilodag

Superfosfat (Länk#1) (Länk#2)

Västerut

Vårbruk

Betor

Torpet

Se även