Julião, Francisco: Oket

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Julião francisco-oket.gif
Oket, Brasiliens dolda ansikte, är en liten bok av Francisco Julião där han berättar om det brasilianska klasssamhället på landsbygden och bönder, arrendatorer och lantarbetares kamp mot förtrycket. Boken handlar ganska mycket om honom själv och hans kamp för och i bondeligorna.

Han öppnar med att berätta om sig själv och sin plats i samhället. Vilka erfarenheter han har och var han kommer ifrån. Dvs att han är en godsägarson som blivit jurist och känner det samhälle han kämpar mot ifrån dess topp. Efter den ärliga öppningen hugger han in på att måla upp det brasilianska klassamhällets framväxt (på landsbygden). Hur de stora godsen tvingats att gå från slavarbetskraft till arrenden och lönearbete. Hur de gör för att binda arbetskraften till sig och suga mesta möjliga profiter ur dem. Hur de håller folk i fattigdom och rädsla. Det kretsar mycket runt sockret eftersom en stor del av ekonomin kretsar runt detta vita guld. De stora godsen har sockerkvarnar och odlar sockerrör. Dessa sockerkvarnar som var landets maktcentra. Godsherrarna landets härskare... Tills de moderna sockerfabrikerna dök upp och gjorde godsägarna till underlydande. De konkurrerade snabbt ut kvarnarna och godsägarna fick nu producera åt dessa. Till andra priser och med mindre kontroll. För att kompensera mot vinstbortfall och sin minskande makt ökade de på utsugning av de redan gravt utsugna bönderna, arrendatorerna och lantarbetarna. Följden blir än ännu större misär för de arbetande massorna. Under piskans rapp jäser det över hela landsbygden.

Det är nu han kommer in på upproren och bondeligornas uppståndelse. Hur folk gör motstånd och sakta börjar organisera sig för att ta makten över jorden och sina liv. Han drar några korta anekdoter om folk som gör uppror och blir förföljda av godsägarna. Riktigt vidriga berättelser där snutar, soldater och godsherrarnas egna garden, Capangas misshandlar, mördar och förstör böndernas liv. Författaren själv försöker hjälpa dem med juridiskt stöd (trots att en fattig aldrig vinner i rätten) och driver på i organisationsarbetet. Sen pratar han om vilka framgångar de nåt och hur de spridit sig över hela landet. Mest i stora ordalag vilket inte ger någon klar bild av vad som egentligen hände. Boken skrevs fyra år efter att han drivits från landet av en militärkupp 1964. En kupp delvis som svar på bondemassornas uppror. Verkar som att detta slogs ner med våld. Men det förtäljer inte historien.