Francisco Julião

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Francisco med hackor i nävarna
Francisco Julião (1915-1999) föddes som son till en rik godsägare i ett av Brasiliens många sockerdistrikt i Nordestre. Han fostrades till en troende katolik och sattes i juridikstudier. Han gick dock inte den väg som stakats ut för honom och hans överklasskamrater. Till att börja med gick han in i de socialistiska rörelserna och hamnade så småningom i partido socialista brasileiro. 1950 blev han invald i parlamentet för detta parti.

Han tog ställning för bönderna och använde sina lagkunskaper för att hjälpa dem i kampen för ett drägligt liv. Det var en grupp bönder som sökte upp honom och andra uppsatta vänstergubbar för att få hjälp mot godsägarnas trakasserier. Till saken hör att de här bönderna organiserat sig för att kämpa för bättre villkor. Deras kamporganisationer kom att kallas bondeligor och Francisco ställde sig i spetsen för dem när de spreds över hela landet under andra delen av 50-talet. Han blev den främste talesmanen för radikala jordreformer i landet. All jord åt bönderna var hans paroll. Han skrev långa utläggningar om hur det brasilianska klasssamhället fungerade, framförallt på landsbygden med sina storgods, jordbruksarbetare, arrendatorer och småbönder. Böndernas uppror växte sig allt starkare ända fram till militärkuppen 1964 då det slogs ned med våld. Francisco fick fly till Mexiko där han stannade tills 1979 då han fick amnesti av regimen och kunde flytta tillbaks. Försökte bli återvald men misslyckades och drog tillbaks till Mexiko. Där skrev han på sina memoarer tills han dog 1999.

Hans socialism byggde på kristen-katolsk befrielseteologi, nationalism och marxism i ett hopkok typiskt för Latinamerika vid den här tiden. Hans andra Jesus var Che Guevara.

Skrivet