Johnston, D.D.: The deconstruction of professor Thrub

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
DDJohnston.JPG
En roman skriven som en uppsats i 'Creative Writing' på ett universitet i England och utgiven 2013. Författare är D.D. Johnston.

Boken är uppdelad i två parallela historier - författarens egen (?) och den irländska kvinnan Elsies. Huvudpersonen har efter år av planlösa studier varvat med misserabla skitjobb fått en doktorandplats i kreativt skrivande på universitetet. Det innebär att han får betalt för att skriva en roman med en filosofisk/teoretisk touch. Han vill skriva om den fria viljan vs determinismen, den enskilda människan möjlighet att påverka sitt öde i den historiska utvecklingen. Samtidigt som berättelsen följer författarens vedermöder på arkiv, pubar och universitetetskontor drar också dennes roman i romanen igång. Varannat kapitel är nämligen boken som romanens huvudpersonen skriver. Och den boken handlar om Elsie, en arbetartjej född och uppvuxen i Belfast under 1900-talets början. Elsie kastas under berättelsens gång in i flera av världshistoriens stora händelser - arbetslöshetsprotester i Belfast 1932, Spanska revolutionen och kontrarevolutionen samt revolutionen i Ungern 1956. Via andra av bokens karaktärer tas berättelsen till spanska antifacsister i sovjetiska fångläger på 40-talet och till Makhnoviströrelsen i Ukraina under den Ryska revolutionen.

Dessvärre låter boken bättre än vad den är. Huvudpersonens egen berättelse kan väl anses vara helt ok. Diskussioner i utkanten av anarkistmiljön (eller huvudpersonen har iaf en polare därifrån), missären i universitetsmiljön - horder av blanketter, poänglösa frågeställningar och mer eller mindre sorgliga figurer - och huvudpersonens kärleksbekymmer är en väl fungerande berättelse. Inslag av styltiga filosofiska diskussioner, pretantiösa dikter och name-droppande av filosfer och författare är ju så klart tröttsamt. Men det är ju en given del av den här sortens liv. När det kommer till berättelsen i berättelsen, historien om Elsie, revolutionerna och spänningen mellan individens fria vilja och den historiska utvecklingen lämnas en del att önska. Berättelsen är en halvdan framställningen som bygger på ett gräv, där författaren utgår från verkliga redogörelser och undersökningar av händelserna(som han också envisas med att redovisa inom parantes med jämna mellanrum) och Elsies liv. Dock känns det som många händelser slängs in helt utan introduktion vilket torde göra läsningen en aning svår om läsaren ej är bevandrade i historienoch redan känner till CNT, Machno, stalinisternas kontrarevolution och gulag (eller tillräckligt dedikerad för att slå upp dem). Än tröttsammare är att alla bokens karraktärer porträtteras som rätt passiva vilsna personer som ständigt dras med i händelseutvecklingarna. Detta gäller framförallt stackars Elsie som ofta skäms och är störigt passiv mest hela tiden - om det så handlar om att "låta" pojkvännen ta henne eller utan att förstå varför ansluta sig till demonstrationer i Belfast.

Läs istället

Bokens brister må beror på det fruktansvärda materiella handikappet det innebära att skriva en relevant bok från en stol på universitetet - med alla de bortblandede korten, de förvridna verklighetsuppfattningarna och de känslor av passivitet och vilsenhet som där hör till vardagen. Eller på författarens talanglöshet. Oberoende av vilket finns det bättre böcker att ägna sin tid åt, både vad gäller den filosofiska frågan och de specifika händelserna. Tex:

Om dynamiken mellan de stora samhälleliga rörelserna och människorna i dem

Om Spanska revolutionen

Om Machnorörelsen

Om gulag

Om Ungern 1956