Jakob Arenas

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Arenas står och spanar ut över terrängen från sitt högkvarter i Sumapazbergen en kort bit söder ut från Bogotá
Jakob Arenas (1917/18-1990) (från början Luis Morantes) ledde tillsammans med Manuel "sureshot" Marulanda den Colombianska gerillarörelsen FARC från dess grundande 1964 till 1990 då han dog i en hjärtattack. Han var det politiska snillet bakom gerillans långsiktiga strategi och handlande. Hjärnan bakom det politiska partiet Unión Patriótica skapat under fredsförhandlingarna under det tidiga 1980-talet. Partiet som skulle bli FARC´s representant och legala plattform i sin kamp för att ta över makten. Partiet utrotades dock av paramilitären och dess gynnare. På bara några år mördades 4000 partimedlemmar.

Gjorde FARC till en av den moderna världens största och längst aktiva gerillarörelser. Han dog när gerillan var som mäktigast.

Gerillaledaren

Luis Morantes, som han från början var döpt till, var en ung fackmilitant som engagerade sig först i det liberala partiets vänsterflygel för att bara lite senare (början av 1940-talet) gå med i kommunistpartiet. Han hade tydligen talang som talare och organisatör. Kom dock ganska omgående i luven på ledarskapet i partiet. Det handlade om vem som skulle styra organisationen. Morantes ville ha arbetar och bondekontroll medan ledningen ville ha "professionella" ledare. Dvs intellektuella och organisationspampar. Proffsen skulle dirigera "revolutionen" från städernas kontor medan bönder och arbetare skulle stå för själva stridandet på gator och landsbygd. Ungefär som alla andra Colombianska partier gjort dittills.

Morantes och hans polare förlorade striden mot de intellektuella men höll sig dock lojala under 50- och början av 60-talet. Han fortsatte ihärdigt att organisera fackföreningar och självförsvarsgrupper. Den väpnade kampen intresserade honom väldigt mycket vilket bidrog till att han skickades att hjälpa Manuel "sureshot" Marulanda under 60-talets första år. Kort efter att han anslutit sig till Manuel och hans kämpar så drog armen igång en jätteoffensiv mot de fria republikerna. Morantes blev under den här tiden Jakob Arenas. När FARC såg dagens ljus 1964 var det han som var dess politiske rådgivare och organisatör. Han stod för truppernas bildning, organisationens ideologi och den långsiktiga taktiken. Manuel stod för det militära. De två leder tillsammans gerillans utveckling.

FARC var kommunistpartiets väpnade gren och kontrollerades i stor mån av partiledningen. Partiet ville hålla FARC på landsbygden. Städerna var partiets och det var fortfarande partiet som skulle leda revolutionen. Men det ville inte Arenas och hans FARC. Det var samma strid som han varit inblandad i tidigare. Men den här gången hade han en massa beväpnade bönder i ryggen. Sakta men säkert manövrera Jakob och de andra gerillaledarna för att göra sig självständiga från partiet.