Harry Braverman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Braverman-harry.jpg
Harry Braverman (1920-1976) var en amerikansk kopparslagare som 1937 föll in i den trotskistiska fållan, närmare bestämt Socialist Workers Party. Som bara trottar kan så gick han med i en sekt inom sekten så att säga. De kallade sig Cochranite tendency och tyckte att man inte skulle hålla på och agitera eftersom det inte var någon revolutionär situation för tillfället. Bättre att vänta på bättre tider med andra ord. De andra trottarna tröttnade på Braveman och hans polare och körde ut dem ur partiet. De partilösa trottarna bildade på fläcken ett nytt parti vid namn American Socialist Union.

Braverman bildade sig på egen hand, utan hjälp av den akademiska världen, och blev redaktör för The American Socialist på 1950-talet tills den lades ner. Under 1960-talet arbetade han som redaktör på Grove Press för att åren före sin död bli chef på bokförlaget Monthly review press i New York. Hans viktigaste insats här i världen var förmodligen att skriva en av de bästa böckerna på temat arbete: Arbete och monopolkapital. I den beskriver han väldigt klarsynt hur arbetet rationaliserats och förenklats under kapitalismens utveckling. Hur det har blivit allt mer tömt på innehåll och mening. Kanske den enda bok skriven av en trotte som går att rekommendera på rak arm.

Braverman blev även känd för att vara den drivande bakom utgivandet av Malcom X´s självbiografi. Han skrev ibland under pseudonymet Harry Frankel.

Externa länkar