Hanski, Eino: Onda själar

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Jag hör hur ni viskar om Kristi lidanden och syndernas förlåtelse. Men det är fel, det är bluff, det är humbug. Ingen kan ge en människa förlåtelse för lidanden hon vållat en annan människa (...) Det finns ingen tredje part i målet."
Eino Hanskis bok utspelar sig på ett mentalsjukhus i 1970-talets Sovjetunionen. Huvudpersonen har fått i uppdrag att skriva korta berättelser i terapi och undersökningssyfte. Samtidigt som han gör detta smugglar han undan papper och skriver en egen redogörelse om livet på mentalsjukhuset, om sig själv och om Sovjetunionen. Dagboksskrivaren själv har hamnat på mentalsjukhuset efter att han fått för sig att berätta om övergrepp, våldtäkter och mord, han deltagit i under Andra världskriget som frontsoldat. Han ångrar sig inte men vill berätta.

I fängelset möter han människor och deras livshistorier. Det är Joe Hill som försökt bilda fria fackföreningar, det är Väst som tror sig vinna något på att informera väst om missförhållande i Sovjetunionen, det är Hoppet som drillats så hårt som idrottare att han gått in i väggen, det är en f.d politruk chaufför, det är en grekisk kommunist som inte kan vara tyst, en frikyrklig kristen, en misslyckad hockeyspelare, en astronom som vägrade erkänna marxist-leninismens plats i världrymden, strejkledaren som ifrågasatte både chefen och arbetarstaten, soldaten som knäcktes av mottagandet i Afghanistan och soldaten som såg något annat än kontrarevolutionärer i Ungern 56.

En och annan mentalt handikappad person finns här också.

Mellan all kontroll och förödmjukelse tränger hoppet fram, ett litet uppror, gnuttor av värdighet och gemenskap. Men är det hopp eller hopplöshet?

"Det finns ett litet antal mentalfall, vars sjukdom --- kan leda till antisociala handlingar --- så som störande av den allmänna ordningen, utspridandet av förtal ---. Oftast är de personer som lider av schizofreni eller en paranoisk patologisk utveckling av personligheten ---. Den skenbara normaliteten hos dessa personer, när de begår samhällsfarliga handlingar, begagnas av den antisovjetiska propagandan i lögnaktiga påståenden att dessa personer inte lider av sinnessjukdom."

- Ur en skrivelse från sovjetiska psykiater- och neurologförbundet.