Fryer, Peter: Ungersk tragedi

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"ett folk som förslavar andra smider sina egna bojor"
-Karl Marx

"Stämningen här är som den var första maj 1947, då vi dansade på gatorna"
-En gammal ungersk kommunistgubbe
Ungersk tragedi är en skildring av journalisten Peter Fryer från revolutionens Ungern 1956. Han hade skickats in i landet under revolutionens första dagar i oktober av Brittiska kommunistpartiets tidning Daily Worker. Det sas att en fascistisk kontrarevolution var i görningen. Stödd av imperialismen och så vidare. Fryer inser snart att det inte handlar om fascistisk resningen utan en regelrätt revolution mot den kommunistiska terrorstaten.

Han träffar en massa vanligt folk i vapen. Arbetar-, soldat- och bonderåd har tagit över hela samhället och strider mot AVH (ungerska säkerhetstjänsten) och de ryska trupperna som försöker kväva revolten. Byråkraterna har körts på porten och kommunistpartiet slagits sönder. Man vill inte ha tillbaks de gamla godsägarna och kapitalisterna. Man vill ha ett riktigt socialistisk samhälle.

Han vill försåts ha ledare, ledda och ordning. Fast snälla sådana och deltagande (så lätt bryter man inte med sitt partikommunistiska förflutna). Därför ser han Imre Nagy och de andra reformkommunisterna som räddningen och framtiden. Ganska förvirrat så klart. Annars är det en grym bok med flera klockrena och intressanta ögonvittnesskildringar. Av en revolution och av sovjetimperialismen

Boken kom ut redan under 1956, långt innan rådsrörelsen stampats ut av regimen och sovjetimperialismen. redan 1957 var den översatt till svenska och utgiven på Tiden.

Boken finns digitaliserad på tze internet (på engelska) för den som pallar plöja framför burken.

"Vi är ledarna, det är vi som gör historia. Men här skrevs historia på ett som ingen av oss förutsett. Våra färdiga teorier slogs sönder på en enda natt."
"När de kom in på Parlamentstorget mötte de en annan rysk stridsvagn som skickats ut för att beskjuta dem; också denna stridsvagn vände och anslöt sig till demonstrationen. På torget stod ytterligare tre ryska stridsvagnar och två pansarbilar. Massan gick direkt fram till dem och började prata med soldaterna. Den ryss som förde befälet sade: 'Jag har hustru och barn hemma i Sovjetunionen som väntar på mig. Jag vill inte alls vara kvar i Ungern', då det plötsligt kom tre salvor av gevärseld från hustaket. En del av folket sprang åt sidan på torget för att skydda sig. Andra tillsades av ryssarna att ta betäckning bakom stridsvagnarna. Omkring trettio människor blev liggande på torget, antingen döda eller sårade, inbegripet en rysk officer. Tanksen och bilarna öppnade eld mot hustaken."


Här var det en revolution som inte kunde studeras i marx, Engels och Lenins skrifter - hur värdefulla de än månde vara - utan något som hände här, i det levande livet inför världens ögon.