Fridegård, Jan: Offerrök

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridegard-offerrok.gif

Tredje och sista delen i Jan Fridegårds träl-triologi heter Offerrök. Holme, Ausie och deras dotter har lyckats fly undan ägarinnan och hövdingens straff. Holme vill ha ro och lugn och söker därför upp kungen för att tala för sin sak. Kungen finner tycke av Holme och bjuder in honom som smed på sin gård.

Han lever tillfälligt i lugn under kungens beskydd och börjar fundera på om inte trälskapet kan avskaffas på fredlig väg, är upproret nödvändigt?

Familjens ägarinna har inte gett upp hoppet om att få tillbaka sina trälar (åtminstone mor och dotter). Men hennes son har samtidigt förälskat sig i Holmes dotter. Han söker upp henne vinner både dotterns och Holmes hjärta. Detta sätter käppar i hjulet för trälägarinnan som tvingas se sig besegrad av sin egen son.

I staden hamnar Holme i nya strider då han tvingas slåss tillsammans med hedningar och trälar mot de kristnas här (de kristna har utmålat Holme som satans sändebud). Striden avbryts av en främmande vikingainvasion och de kristna, hedningarna och trälarna tvingas försvara staden tillsammans. I klassisk anti-fascistmaner utnyttjar herrarna situationen för att sedan sätta kniven i ryggen på Holme och förpassa trälarna tillbaka till trälskap.

Jan Fridegård tecknar en historia utan moralpredikningar. Människor gör ibland grymma saker men ibland har de inget val. Bra människor tvingas ibland vara hårda och hjältar kan göra fel.

Boken föregås av Trägudars land och Gryningsfolket.

Boken slutar med att konstatera att Holmes frihetskamp också är våran frihetskamp:

"Som två blodspår skulle kristendomen och frihetskampen gå bredvid varandra genom seklerna. Staden på ön skulle utplånas och ingen skulle på långa tider veta var den legat. Men de två spåren som började där, har ännu efter ett årtusende inte nåt sitt mål!"